Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Potrącenie pieszego, błąd lekarski - co robić?

maniawania
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Na przejściu dla pieszych zostałam potrącona gdy przechodziłam na zielonym świetle.

Zostałam przewieziona do szpitala. Zrobiono mi szereg prześwietleń i przewieziono na oddział. Spędziłam tam 3 dni ponieważ lekarz na miejscu stwierdził uraz głowy (opuchlizna), zespół bólowy kręgosłupa i ogólne potłuczenia. Zostałam wypisana do domu. Byłam 2 miesiące na zwolnieniu lekarskim.

W międzyczasie miałam konsultacje u innego ortopedy, ponieważ po 2 miesiącach ból nie minął. W końcu po tym czasie lekarz postanowił skierowac mnie na ponowne prześwietlenie, które (wg tegoż lekarza) wykazało złamanie dwóch kręgów L1 i L2. Lekarz w szpitalu nie wykrył tego złamania.

Chcę wystąpić o odszkodowanie z OC sprawcy. Prosze o odpowiedź do kogo mogę zgłosić się z prośbą o pomoc w uzyskaniu odszkodowanie. Które firmy bądź jakie organizacje mogą mi w tym pomóc i są UCZCIWE. Wystąpiłam z wnioskiem do PBUK(tj. Polskie Biuro Ubezpieczycieli Komunikacyjnych) o ustalenie w jakim towarzystwie ubezpieczony był sprawca. Policja nie wydała mi takiej informacji.

Na jakie ewentualnie mogę liczyć odszkodowanie? Nie jestem ubezpieczona od NW. Jedyne ubezpieczenie to składki odprowadzane do ZUS.

Czy jest sens skarżyć Szpital o niedopatrzenie i błąd w sztuce lekarskiej ze względu na to, że nie wykryto złamania od razu co spowodowało złe zrośnięcie się kręgów i ból?

Pozdrawiam.

Witam.

Mój małoletni syn został pobity w szkole 3 dni temu. Są obrażenia, złamany nos, krwiak w nosie, obrzęk wargi, obrzęk i podbiegniecie krwawe pośladka, nie wiadomo co z zębami bo wizyta jest dzisiaj. Sprawca jest znany, sprawa zgłoszona na policji, jesteśmy po przesłuchaniu. Jak moge uzyskać odszkodowanie od sprawcy?

Oczywiście że Ci przysługuje prawo do odszkodowania z Oc sprawcy i powinnaś się o nie starać przede wszystkim obecnie powinnaś uzyskać notatkę z policji napisz wniosek o takową nie powinni Ci odmawiać pewnie to było zwykłe zbycie żeby się specjalnie nie narobić ... później składasz swoje roszczenie do Ubezpieczyciela (numer polisy i nazwę Towarzystwa uzyskasz z notatki) Co do firm i organizacji jest ich całkiem sporo wybierając kieruj się informacjami na temat danej firmy i jej skutecznością w dochodzeniu roszczeń ....

• 4 lata później...
  • 1 miesiąc temu...
Oczywiście należy Ci sie odszkodowanie z OC sprawcy ale musisz posiadać jego dane...To podstawa. Z tym zwróć się do policji bo zdarzenie na pewno było zgłoszone? Gdybyś posiadała ubezpieczenie NW, mogłabyś się starać również o wypłatę dodatkowego ubezpieczenia z tego tytułu...Co do firm, każda bierze jakiś procent ale takie profesjonalne firmy mają o wiele wieksze szanse na uzyskanie wysokiej kwoty niż każda prywatna osoba.. Z czystym sumieniem moge polecić firmę Mobile Cash z Krakowa, zajmuja się pomocą w uzyskaniu wszelkiego rodzaju ubezpieczeń. Korzystałam z jej usług przy zaniżonej kwocie odszkodowania za kasację samochodu.

Jeśli chodzi o błędną diagnozę, powinnaś zgłosić sprawę do szpitala. Jeżeli na wypisie ze szpitala, masz dane lekarza, który opisywał zdjęcie RTG, to szpital powinien udostępnić Ci nr polisy OC tego lekarza, jezeli jest zatrudniony na podstawie umowy cywilnoprawnej.

Jeśli to szpital poczuje się do odpowiedzialności, powinien przekazać Twoje zgłoszenie do swojego ubezpieczyciela. Wtedy będziesz spokojnie czekać na informację o zarejestrowaniu szkody przez ubezpieczyciela, który może poprosić Cię także o przekazanie dodatkowych dokumentów medycznych.

Ubezpieczyciel powinien zakonczyć likwidowanie szkody wydaniem decyzji- albo pozytywnej- przyznającej zadośćuczynienie, albo- negatywnej- odmawiającej.

Jeśli dostaniesz za mało, albo w ogóle odmówią Ci wypłaty zadośćuczynienia, możesz się odwołać, a następnie skierować sprawę do sądu.

Jeżeli potrzebujesz pomocy, czekam na wiadomość prywatną/mail. Powodzenia!