patja Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Witam serdecznie!Moja koleżanka miała wypadek przy pracy na linii produkcyjnej (zaistaniały wszystkie 4 elementy, a skutkiem wypadku jest stłuczenie ręki).W czasie pracy włożyła rękę (oczywiście na polecenie przełożonego) w miejsce, które było oznakowe znakami ostrzegawczymi.Z tego co wiem, jeśli bhpowiec wpisze to w rubryce o naruszeniu przez poszkodowanego przepisów to wtedy nie dostanie ona zasiłku chorobowego w wysokości 100% ???W związku z czym moje pytanie, czy jeśli wykaże się również naruszenie przepisów przez pracodawcę, tzn. brak instrukcji bhp, ustne polecenie służbowe itp. to wtedy zmienia się stanowisko końcowe, tzn. czy wtedy można ubiegać się o 100% L4 ???Swoją drogą te punkty nie są jasno sprecyzowane, gdyż pojawia się tam słowo "wyłączną przyczyną", a nigdy nie występuje jedna przyczyna, bo wypadki są złożone. Przeważnie jest zawsze jakaś wina pracownika, ja u siebie w pracy mam wszelako rozumianą nieostrożność , ale nigdy nie wpisuję tego w punkcie dotyczącym naruszenia przepisów...Z góry dziękuję za odpowiedź. Patja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Powszechnie przyjmuje się, że niedbalstwo to taki stan psychiczny, w którym osoba nie wyobraża sobie, że jej działanie przyniesie określony skutek choć powinna i może sobie go wyobrazić. Sformułowanie "powinien i może" opiera się o pewien wzorzec postępowania stanowiący miernik starannościJeżeli więc ktoś nie dokłada przeciętnej staranności w wykonywanych czynnościach to jest to bezwzględnie niedbalstwo. Rażący stopień tego niedbalstwa oznacza sytuację niezachowania staranności jakiej można wymagać od osób najmniej nawet rozgarniętych. Jest więc to sytuacja bardzo bliska umyślności.Wyłaczną winę i rażące niedbalstwo trzeba pracownikowi udowodnić a w protokole powypadkowym uzasadnić i podać na to dowody - co wbrew pozorom nie jest takie łatwe, bowiem napisanie, że pracownik nie przestrzegał przepsiów bhp jest trochę kieopskim uzasadnieniem. 1999.11.30 wyrok SN II UKN 221/99 OSNP 2001/6/205 Niedbalstwo pracownika jako wyłączna przyczyna wypadku przy pracy zwalnia pracodawcę od odpowiedzialności tylko wtedy, gdy miało charakter rażący, a więc graniczyło z umyślnością (art. 8 ust. 1 ustawy z dnia 12 czerwca 1975 r. o świadczeniach z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych, jednolity tekst: Dz. U. z 1983 r. Nr 30, poz. 144 ze zm.). Brak instrukcji, a tym bardziej brak potwierdzenia przez pracownika własnoręcznym podpisem zapoznania sie z instrukcją stanowiskową stanowić będzie jedną z przyczyn wypadku za którą odpowiada pracodawca. W takiej sytuacji za spowodowanie wypadku nie można obarczać wyłączną winą pracownika. A skoro nie będzie to wyłączna wina pracownika to otrzyma 100% świadczenia chorobowego i może starać sie o odszkodowania.Z poelceniem ustnym może być różnie, poleceniodawca ( przelożony) mże sie wyprzeć tego polecenia. Chyba, że byli świadkowie i potwierdzą, ze takie polecenie pracownik faktycznie otrzymał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi