kazex Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Witam, kilka dni temu miałam wypadek przy pracy. Zerwałam ścięgno, co było spowodowane pracą ponad moje siły, zaznaczę również że moim obowiązkiem było m.in podnoszenie bardzo ciężkich elementów drewnianych, mebli itp. Co więcej, nie miałam przeprowadzonego szkolenia bhp więc myślę że to dodatkowo wpływa na moją korzyść jako osoby chcącej ubiegać się o odszkodowanie. W zakładzie pracy poinformowano mnie że muszę podpisać dokumenty o odbyciu takiego szkolenia z datą poprzedzającą wypadek. Co powinnam zrobić w takiej sytuacji?? Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Niczego nie musisz podpisywać z datą wsteczną i nikt do tego nie może Cię zmusić. Szklenie powinnaś odbyć przed dopuszczeniem do pracy i tego powinien dopilnować Twój przelożony. Poza tym powinnaś być zapoznana z instrukcjami obowiązującymi na Twoim stanowisku pracy a przede wszystkim z zasadami wykonywania prac transportowych, skoro musisz przenosić meble.Ważnym elementem przy tego typu pracach są również normy dźwigania - jesteś kobietą wiec normy dźwigania dla kobiet. Skoro zostałaś dopuszczona do pracy bez szkolenia to myślę, że również nie zostałaś zapoznana z oceną ryzyka zawodowego.Pamiętaj, że zarówno fakt zapoznania z instrukcjami jak i zryzykiem zawodowym powinnaś potwierdzić własnoręcznym podpisem. Jesli czegoś takiego nie podpisywałaś, również mogą chcieć abyć to zrobiła z datą wsteczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 kazex wrote:Co powinnam zrobić w takiej sytuacji?? Proszę o radę.Zgadzam sie z behapowką i podkreslam ponownie: NICZEGO NIE PODPISUJ Z DATĄ WSTECZNĄ!! Fakt, ze nie mialas szkolenia bhp moze swiadczyc na Twoja korzysc w razie problemow z uznaniem wypadku za wypadek przy pracy.Moze tez byc argumentem przy ewentualnych Twoich roszczeniach wobec pracodawcy na drodze powództwa cywilnego (z OC pracodawcy) w sytuacji gdyby stan Twojego zdrowia na przyszlosc spowodowany tym zerwaniem ściegna w jakikolwiek sposob utrudnial Ci osiaganie dochodow! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazex Opublikowano 27 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Bardzo dziękuję za poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejkoziol11 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Pracodawca ma obowiązek przeprowadzić szkolenie bhp u każdego pracownika. Jeśli nie było odpowiednich szkoleń, można starać się o odszkodowanie z pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karierowicz11 Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Gorzej jak się nie podpisze a potem bedą szukali sposobu aby nas zwolnić.____________________________________________________________http://airportkatowice.pl parking lotnisko katowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi