balip Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 W październiku kierowca uszkodził mi samochód i uciekł.Wezwałam policję, podałam numer rejestracyjny sprawcy, spisano protokół i... dostałam informację, że sprawca kolizji drogowej pan XXX został ukarany bo jego wina była. Poszłam z tym pismem do PZU i spisanym numerem rejestracyjnym. Mam opłacone autocasco (zostawiłam u nich ok. 3 tys). Powiedzianio mi, że sama muszę ustalić gdzie sprawca ma płacone OC. Na policji poinformowano mnie, że ubezpieczyciel występuje z pismem do policj o podanie tych danych. Proszę powiedzieć, jak mam uzyskać pieniądze na naprawę uszkodzenia -samochodu Toyota Corolla. Męczy mnie ta sytuacja i jestem zirytowana przerzucaniem pałeczki. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal.wwy Opublikowano 7 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 Tak więc masz dwie możliwości:1. Policja ma obowiązek podać Ci numer polisy oraz TU w jakim jest ubezpieczony sprawca zdarzenia. Następnie właśnie w tym TU zgłaszasz roszczenie o odszkodowanie, a następnie TU występuję do Policji o notatkę w celu przyjęcia odpowiedzialności za to zdarzenie.2. Możesz również zgłosić i likwidować to w swoim TU z AC, podać jednostkę Policji, która sporządziła notatkę. Wtedy Twoje TU wystąpi do Policji o taką notatkę. W momencie gdy otrzymają taką notatkę wystąpią do TU sprawcy z regresem. Gdy TU sprawcy zwróci im pieniądze, które Ci wypłacili zostaną Ci przywrócone zniżki i nie będziesz miała żadnych konsekwencji z tego tytułu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi