Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odszkodowanie za utratę palca

konrad
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich jesli ktos moze mi odp na pytanie to z gory dzienkuje.jakis czas remu mialem wypadek w pracy stracilem 1,5 palca u lewej reki czy wlasciciel powinien mi wyplacic odzszkodowanie czy tylko moge liczyc na ZUZ a jesli tak to jaka mniej wiecej kwota jest za taki uszczerbek na zdrowiu jesli bylem zarejestrowany na najnisza krajawa.Dzienkuje i Pozdrawiam

witam, nie pomogę co do kwoty, ale jeżeli chodzi o samo odszkodowanie, to w grę wchodzi ZUS, jeżeli Pan pracował , ubezpieczenie pracownicze lub pozwanie pracodawcy, jeżeli wypadek miał miejsce z powodu złych warunków pracy.

pozdr

Dzienki bardzo ale mam jeszcze jedno pytanko zgadza sie warunki w pracy byly nie zgodne z chyba wszelkimi normami to jeszcze zostalem zarejestrowany w dniu gdy mialem ten wypadek to moge go pozwac nawet jak juz byla komisja z BHP i byly spisywane protokoly z wypadku a mialo to miejsce 13 stycznia. I czy wolno sie odwolac od odszkodowania jesli nie spelna ono mojego uszczerbku na zdrowiu>Dzienkuje i Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Widze ze nikt nie moze mi odp na pytanko :(Ale mam jeszcze jedno ile moge dostac procent uszczerbku na zdrowiu za stracenie jednego i polowy palca u lewej reki. I czy jest mozliwosc odwolania sie jak nie bedzie spelniac jak dostane za malo przypominam ze odszkodowanie dostane z ZUS.Dzienkuje i Pozdrawiam

Jasne że możesz się odwołać , Ile dostaniesz możesz sobie sprawdzić znajdując jakąś tabele z uszczerbkiem na zdrowiu za Twoje urazy. "Od 1 kwietnia 2007 r. do 31 marca 2008 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą:495 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu " czyli mnożysz swój procent razy tą kwotę i masz sumę swojego odszkodowania.

Poza tym jeszcze jeden tekst z gazety prawnej odnośnie Twojego poprzedniego pytania :

"Uzyskawszy odszkodowanie lub rentę z ZUS z tytułu uszczerbku na zdrowiu doznanego w wyniku wypadku przy pracy, poszkodowany pracownik może wystąpić z roszczeniami odszkodowawczymi wobec pracodawcy - podaje "Gazeta Prawna".

Odpowiedzialność cywilnoprawna pracodawcy wobec pracownika poszkodowanego w wyniku wypadku przy pracy, ma charakter uzupełniający wobec świadczeń z ubezpieczenia wypadkowego. Poszkodowany pracownik może dochodzić swoich praw na podstawie przepisów kodeksu cywilnego.

Zgodnie z art. 444 par. 1 i 2 kodeksu cywilnego naprawienie szkody obejmuje wszelkie koszty wynikłe z tytułu uszkodzenia ciała lub wywołania rozstroju zdrowia. Osoba zobowiązana do naprawienia szkody winna wyłożyć odpowiednią sumę zdolną pokryć koszty leczenia pracownika, który ucierpiał w wyniku zdarzenia w pracy. W przypadku zaś gdy poszkodowany w wyniku wypadku stał się inwalidą suma ta powinna pokryć także koszty przygotowania do innego zawodu. Poszkodowany może również żądać od zobowiązanego odpowiedniej renty wówczas, gdy całkowicie lub częściowo utracił zdolność do pracy.

Wyroki Sądu Najwyższego niejednokrotnie wskazywały na dopuszczalność roszczeń uzupełniających w stosunku do świadczeń wynikających z ustawy o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób. Pracownik może jednak skutecznie dochodzić roszczeń odszkodowawczych od pracodawcy, dopiero po uzyskaniu świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego z ZUS. Taki stan rzeczy uzasadniony jest limitowaną wysokością świadczeń wypadkowych.

"

Pozdrawiam

Dzienki bardzo ale ostatnie pytanko czt te 495zl jake moge dostac za1% to jest ostateczna cena czy to zalezy od kwoty na jaka bylem zarejestrowany a bylem na 938zl czyli najnisza krajowaJeszcze raz Dzienkuje i Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Witam mam takie male pytanko dostalem10%uszczerbku na zdrowiu czy to jest wystarczajaco sporo jak za to co sie stalo a przypomne stracilem palca wskazujacego u lewej reki i polowe III bo nie wiem czy powinienem sie odwolac.Dzienkuje i Pozdrawiam

• 9 miesięcy temu...