Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

WYPADEK STAREM

zmiana99
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

maielem ostatnio wypadek samochdem ciezarowym marki star. wypadek mial miejsce na terenie firmy.samochd sie przewrocil. nie posiadam prawa jazdy kategori C. czy nalezy mi sie odszkodowanie i co mi grozi za ten czyn prosze o odpisanie z gory dzieki

zmiana99 wrote:
maielem ostatnio wypadek samochdem ciezarowym marki star. wypadek mial miejsce na terenie firmy.samochd sie przewrocil. nie posiadam prawa jazdy kategori C. czy nalezy mi sie odszkodowanie i co mi grozi za ten czyn prosze o odpisanie z gory dzieki
Skoro nie posiadasz odpowiedniego prawa jazdy do kierowania takim pojazdem to po co wsiadałeś za kierownicę?
Jeśli samowolnie kierowałeś tym pojazdem moim zdaniem zakład może cię obciążyć ew. zniszczenie pojazdu.
A odszkodowanie - za co? Czy dozbnałeś urazu w związku z tym zdarzeniem, cz sporządzony był protokół powypadkowy i wreszcie, czy zdarzeie było uznane jako wypadek przy pracy?

Przełożony kazał Ci jechać - a masz to na piśmie? Śmiem przypuszczać, ze w takiej sytuacji pzelożony wyprze się tego, że kazał Ci kierować pojazdem bez prawa jazdy.

Nie odpowiedzialeś na pytanie, czy było przeprowadzone postępowanie powypadkowe - czy masz protokół powypadkowy, w którym zdarzenie zostalo uznane za wypadek przy pracy.

Ważne w tej sytuacji jest to, jaki zapis jest w pkt. 5 protokołu powypadkowego.

a szczególnie co jest napisane w ppkt

"stwierdzono, że wyłączną przyczyną wypadku było naruszenie przez poszkodowanego pracownika następujących przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa (wskazać dowody)"

Od tego zależy czy świadczenie ypadkowe będzie płatne 100% wymiaru podstawy i czy możesz starać sie o jednorazowe odszkodowanie.

Ewania wrote:

Jesli przelozony bedzie sie wypieral wydania polecenia - trzeba dociekac - skąd poszkodowany mial kluczyki? Ktos mu je dal, a wiec - jesli nawet nie polecil samej jazdy to zaakceptowal ten fakt......

Akurat akceptacji jazdy bez uprawnień i to samochodem ciężarowym nie byłabym taka pewna.