alfa35 Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Miałem wypadek 26 lipca2008,winę ponosi inny kierowca pijany wyjechał mi z przydrożnego baru prosto pod koła, jego auto nie miało opłaconego OC .Wypadek przekwalifikowano na kolizję ponieważ nie było osób poszkodowanych dłużej niż 7 dni.Moje auto zostało zniszczone tak że nadaje sie do kasacji.Jak długo trzeba czekać za wypłatą odszkodowania przez fundusz gwarancyjny skoro nie znany jest ubezpieczyciel sprawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 29 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 Jeżeli sprawca nie posiadał OC, to szkodę zgłaszasz do dowolnego ubezpieczyciela celem wstępnej likwidacji, tzn. wykonania oględzin pojazdu, zebrania niezbędnych dokumentów oraz ustalenia wysokości wypłaty odszkodowania. Bardzo ważne jest tu także ustalenie, że sprawca faktycznie NIE POSIADAŁ ubezpieczenia OC. Po zakończeniu wstępnej likwidacji szkoda przekazywana jest do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego, który powinien dokonać wypłaty w terminie 30 dni od otrzymania dokumentacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfa35 Opublikowano 30 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 Wszystko załatwiłem tak jak napisałeś ale jest problem z moim ubezpieczycielem ,ma całą dokumentacje i miał ją przesłac do funduszu gwarancyjnego.Dzwoniłem do gościa co prowadzi moją sprawe w Warcie i powiedział mi że sprawa formalnie jeszcze trwa bo niby fundusz szuka czy rzeczywiście sprawca nie miał ubezpieczenia.Nawet nie chce podac daty przekazania dokumentacji do funduszu .wiem ze na wypłate jest 30 dni ale nie mam pewnosci kiedy ten termin minie bo nie znam daty przekazania dokumentów .Zaczyna mnie to bardzo wkurzac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 30 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 Dowiedz się jakie faktyczne czynności wykonuje likwidator, tj. czy sprawdzono w T.U , w którym ew. samochód sprawcy miał wcześniejsze ubezpieczenie - czy właściciel pojazdu złożył wypowiedzenie tej wcześniejszej umowy. Jeżeli posiadał wcześniej ubezpieczenie, zapłacił całą składkę i nie wypowiedział umowy to ulega ona automatycznie przedłużeniu na następny okres, a w takiej sytuacji płaci to T.U a nie UFG. Taka informacja musi być w aktach bo bez tego UFG zwróci szkodę do uzupełnienia. Informacja przekazania akt do UFG powinna być podana bez żadnej łaski! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plamciaa Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Jeżeli sprawca wypadku był pijany to obowiązuje go regres, czyli odszkodowanie które dostaniesz będzie musiał oddac funduszowi gwarancyjnemu lub TU które wypłaci pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 co go to obchodzi? trochę nie na temat plamciaa, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi