kamilanka Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 W odpowiedzi na moje zgłoszenie szkody z OC sprawcy wypadku i przesłanie kompletu dokumentów TU poinformowało mnie o przyznaniu świadczenia - zaocznie oszacowano kwotę ok 5000 zł za "wszystko" czyli : czyli 700 zł to "wyrównanie" utraconych korzyści a reszta to zadośćuczynienie za doznane krzywdy, uszczerbek,ból itp.Kwota 4300 wydaje mi się zaniżona, bo mam oszacowane wcześniej 2 zbieżne uszczerbki na zdrowiu (tylko za obrażenia ciała - ubezp. NWW) przez dwa inne Towarzystwa Ubezpieczeniowe na poziomie 11 % i 10,9 % W jaki sposób powinnam się odwołać od decyzji TU? czy powinnam podać własną kwotę roszczenia czy już jest za późno? jak ją obliczyć? W tym samym wypadku poszkodowana była jeszcze inna osoba i u niej to samo TU z tytułu OC za 21 % uszczerbek (+ cierpienie i ból) przyznało kwotę 24 000 zł, natomiast inna komisja z NWW przyznała jej wcześniej 35 % uszczerbku. Różnica spora bo 14 % - czy można się na to powoływać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
A.GRYCZKA Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Witam,Oczywiście od orzeczeń można się odwołać i wnieść o ich weryfikację, ale musi to być dobrze uargumentowane. Jeśli masz możliwość skorzystania z opinii niezależnego lekarza orzecznika to to wyjście byłoby najlepsze i miałabyś własny dowód. Oczywiście na orzeczenie innego towarzystwa możesz się powołać, ale zapewne ubezpieczyciel napisze że jego opinie są rzetelne:))) Rozbieżność może wynikać ze stosowania różnych tabel przez ubezpieczycieli lub odmiennej kwalifikacji obrażeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi