Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek w pracy pomocy!

Oleslaw1985
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas wykonywania codziennych czynności w pracy ( muszę wchodzić na stołek w celu wywieszenia dokumentów) schodząc z niego coś chrupnęło, poczułam silny ból pleców efektem tego zdarzenia jest uraz kręgosłupa ( dyskopatia) Zgłosiłam wypadek pracodawcy. Mam kilka pytań i bardzo proszę Forumowiczów o odpowiedź Czywypadek ten będzie uznany za wypadek przy pracy, jakie świadczenia mi przysługują, czy mam szansę na jednorazowe odszkodowanie z ZUS? Pozdrawiam serdecznie

Wieszanie dokumentówprzy użyciu stołka jest niezgodne z przepisami bhp. Czy ktoś polecił wieszanie dokumentów używajac do teo celu stołka?

Nie sadzę aby ktoś odpowiedział jednoznacznie czy wypadek zostanie uznany za wypadek przy pracy. Przy schorzeniach kręgosłupa - dyskopatii konieczna jest opinia lekarska. Moim zdaniem zespól powypadkowy badający okoliczności i przycyzny wypadku powinien zasięgnąć opinii specjalistów. Dyskopatia z tego co sie orientuję obejmuje schorzenia krążka międzykręgowego i może być pierwszym z etapów choroby zwyrodnieniowej kręgosłupa. Termin ten odnosi się także do potocznej nazwy przepukliny jądra miażdżystego tarczy międzykręgowej kręgosłupa.

Aby mógł być uznany wypadek przy pracy musi wystąpić również przyczyna zewnętrzna, która doprowadziła do urazu. Czy wieszanie dokumentów i schodzenie ze stołka moglo doprowadzić o dyskopatii powinien ustalić zespół powypadkowy po wcześniejszym zasięgnięciu opinii specjalisty. Poza tym dyskopatii nie nabywa się nagle i w związku z tym może brakować następnego z elementów definicji wypadku - naglości zdarzenia.

Aby można było mowić o wypadku przy pracy musi ono spełniać wszystkie elementy definicji: czyli musi to być zdarzenie nagłe spowodowane przyczyna zewnętrzna powodujące uraz lub śmierć, które miało wiązek z pracą. Osobiście w Twoim przypadku brakuje mi naglości i przyczyny zewnętrznej.