Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

zwłoka z wypłata odszkodowania od os. prywatnej

pumka
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ponad rok temu zostalam pobita, zglosilam sprawe na policje, sprawca zostal znaleziony, byli swiadkowie zdarzenia. Sprawa zostala skierowana do prokuratury. Jako ze prokuratura nie miala watpliwosci co do przebiegu zdarzen sprawa odbyla sie bez rozprawy. Bylo tylko posiedzenie w lutym tego roku.

Sprawca zostal objety dozorem kuratora, wyrok w zawieszniu i mial pol roku od uprawomocnienia sie wyroku na zaplacenie mi odszkodowania w wysokosci 4000zl. Wychodzi na to ze termin minal pod koniec sierpnia.

Gdzie mam zglosic ze nie dostalam tych pieniedzy?

W jaki sposob on mialby mi je przekazac?

Czy naleza mi sie odsetki za zwloke?

Co robic dalej?

Prosze o pomoc.

Z gory dziekuje.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 lata później...
pumka wrote:
Witam, ponad rok temu zostalam pobita, zglosilam sprawe na policje, sprawca zostal znaleziony, byli swiadkowie zdarzenia. Sprawa zostala skierowana do prokuratury. Jako ze prokuratura nie miala watpliwosci co do przebiegu zdarzen sprawa odbyla sie bez rozprawy. Bylo tylko posiedzenie w lutym tego roku.
Sprawca zostal objety dozorem kuratora, wyrok w zawieszniu i mial pol roku od uprawomocnienia sie wyroku na zaplacenie mi odszkodowania w wysokosci 4000zl. Wychodzi na to ze termin minal pod koniec sierpnia.

Gdzie mam zglosic ze nie dostalam tych pieniedzy?
W jaki sposob on mialby mi je przekazac?
Czy naleza mi sie odsetki za zwloke?
Co robic dalej?

Prosze o pomoc.
Z gory dziekuje.
1) Wniosek do sądu o nadanie wyrokowi klauzuli wykonalności;

2) Wnosi się pismo do komornika sądowego- nie ma obecnie rejonizacji- o ściągnięcie długu. To komornikowi podaje się sposób zapłaty np. przelew, przekaz etc.;

3) Tak- należą się odsetki ustawowe od dnia 6 miesięcy poo uprawomocnieniu się wyoku;

4) Pkt 1 i 2. Inna opcja- można uprzednio wezwać listem poleconym sprawcę do zapłaty zasądznego świadczenie w tyerminie 7 dni na konto lub przekazem pod rygorem przekazania sprawy do komornika sądowego co będzie się wiązało z dodatkowymi kosztami egzekucji komorniczej.