markuss3335 Opublikowano 29 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 Witam serdecznie wszystkich.Moja mama 5 miesięcy temu, została potrącona przez samochód osobowy, na skutek czego doznała "otwartego złamania wieloodłamowego przynasady dalszej kości piszczelowej lewej z przemieszczeniem, oraz złamania wieloodłamowego kostki bocznej podudzia lewego z przemieszczeniem", ponadto doznała również ogólnych potłuczeń [została uderzona samochodem od tyłu, nie widziała go...kierowca (sprawca wypadku) stracił panowanie nad pojazdem...fatalna droga... prawdopodobnie za duża prędkość].W trakcie leczenia (chyba po 3/4 miesiącach ) okazało się również, że miała złamaną kość "główkę w stawie barkowym"...miała tam silny ból, ale lekarze tego nie prześwietlili, zresztą pewnie za wiele by z tym tematem nie zrobili...nie mniej obecnie ta kość już się zrosłaObecnie jest na etapie stopniowego obciążania chorej nogi, przy czym nadal niezagojona jest rana, która powstała po uderzeniu pojazdu w nogę...pod kolanem na zgięciu.....trudne gojenie...[po wyjściu ze szpitala, powstała tam martwica...o wym 6x20 cm]Nie ukrywam, że po wypadku zostaliśmy ja i cała moja rodzina zarzucona ofertami pomocy z firm zajmujących się pomocą w dochodzeniu roszczeń....jednak bardzo nie spodobało mi się to w jaki sposób to wszystko się działo, a poza tym nie lubię podejmować decyzji szybko i bez zastanowienia.. W tamtym momencie ja martwiłem się co zrobić, żeby ulżyć mamie w cierpieniu a nie rankingiem najlepszych firm...Niemniej nadszedł czas, kiedy muszę temat ruszyć...bo to już w sumie 6 mcy..z tego co widzę [pierwsza rehabilitacja] koszty tego wszystkiego nie są małe. Do tej pory finansowaliśmy wszystko ze swoich środków.Mam tylko wątpliwości jakie ta rehabilitacja przyniesie efekty, z tego co widzę (moja mama jest skromna osobą, która nie chce robić kłopotów) stopniowe obciążanie zalecone prze lekarzy nie jest takie łatwe i widzę, że martwi się tym...Proszę o pomoc ..od czego zacząć? Najchętniej przekazałbym to firmie która zna się na rzeczy i pobiera za to rozsądne ...nie z kosmosu pieniądze...Jakiej wielkości można uzyskać odszkodowanie z OC/NW sprawcy, co z kosztami rehabilitacji które nas czekają, co jeśli mam nie odzyska sprawności?Nadmienię, że nasze życie się bardzo po wypadku zmieniło [opieka, wyjazdy do lekarza]....ale to wszystko nic JAK ZMIENIŁO SIĘ ŻYCIE JEJ SAMEJ Pozdrawiam serdecznie wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Witam, obrażenia powypadkowe są bardzo poważne a co za tym idzie i kwota będzie spora, także działanie na własną rękę może przynieść tutaj więcej strat niż korzyści. Co do firmy to wybrać spośród wielu, nie pierwszą lepszą, gdyż później mogą dojść dodatkowe problemy. Prowizja, nie większa niż 20% + VAT oraz niech to będzie firma znana na rynku ogólnopolskim niż raczej na szczebu powiatowym Roszczenia można kierować spokonie od 50 000 zł. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 markuss3335 wrote:Proszę o pomoc ..od czego zacząć? Najchętniej przekazałbym to firmie która zna się na rzeczy i pobiera za to rozsądne ...nie z kosmosu pieniądze...Jakiej wielkości można uzyskać odszkodowanie z OC/NW sprawcy, co z kosztami rehabilitacji które nas czekają, co jeśli mam nie odzyska sprawności?Nadmienię, że nasze życie się bardzo po wypadku zmieniło [opieka, wyjazdy do lekarza]....ale to wszystko nic JAK ZMIENIŁO SIĘ ŻYCIE JEJ SAMEJPozdrawiam serdecznie wszystkich1) Tak jak zostało już napisane- zresztą podzielam pogląd- że zasadnym będzie powierzenie sprawy profesionaliście. Nie polecam pojedycznych prawników czy też firmy mało znane na rynku odszkodowawczym, gdyż mogą nie mieć odpowiedniego doświadczenie, wiedzy, umiejętności. Wynika to z tego, że nie mają odpowiedniego zaplecza bardzo dobrych prawników, którzy specjalizują się w tego typu roszczeniach. Ponadto jest wysokie ryzyko spartaczenia sprawy. Tym bardziej, że nie ma prawników którzy specjalizują się we wszystkich i znają bardzo dobrze wszelkie ustawy noramujące wyodrębniony obszar działności. Mamy niespełna 3 tys. ustaw, gdzie ok. 200 corocznie jest nowelizowanych. Dochodzą do tego międzynarodowe umowy i rozporządzenia międzynarodowe. Średnio przyjmując ustawę 100 stron (są bardziej obszerne i mniej obszerne) to daje ok. pół miliona stron. Przyjmując czytanie 50 stron dziennie ze zrozumieniem to wychodzi 10 tys. dni co daje ok. 30 lat czytania. A ponadto analiza ustaw nowelizacyjnych- ok 200 ustaw rocznie. Przy ttym dochodzi nowe orzecznictwo S.N. w każdej dziedzinie. Wobec tego chcę uświadomić, że samo legitymowanie się uprawnieniami adwokata i radcy prawnego może nie wiele znaczyć. W praktyce spotykałem się z prawnikami, którzy nie umieją czytać ustaw ze zrozumieniem, a co chyba najważniejsze słuchać klientów. Jak dany prawnik nie zajmuje się odszkodowaniami to jego wiedza może być niedostateczna. Wobec tego zajmowanie się przez lata tylko w jednej dziedzinie daje większą szansę powodzenia. Nam tutaj nie wolno się reklamować, gdyż jest to sprzeczne z regulaminem forum i nie możemy polecać żadnych podmiotów do likwidacji szkód. Ewentulanie Pani może podać namiar na siebie np. e-mail. Wszelkie koszty odszkodowanie- m.in. leczenia, rehabilitacji, utraconego dochodu w tym zadośćuczynienie zależne m.in. od bólu fizycznego i cierpień psychicznych, kalectwa, trwałości następstw wypadku, trwałego uszczerbku na zdrowiu, wpłływu na życie osobiste i społeczne, wieku, płci, bezrdności społecznej można uzyskać z polisy OC sprawcy pojazdu.2) Co do nieprawności być może są przesłanki do uzyskania renty odszkodowawczej, wypadkowej czy też na zwiększone potrzeby. Przed takimi rentami bronią się jednak najbardziej zakłady ubezpezpieczeń, gdyż umniejsza to ich kapitał jak przez wiele lat muszą wypłacać wysokie renty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Można zasugerować się powiązaniami z Polską Izbą Doradców i Pośredników Odszkodowawczychhttp://www.pidipo.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markuss3335 Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Dziękuję bardzo za odpowiedź...Zdaję sobie sprawę, że "walka" z TU nie jest łatwa...Mam pytanie, co jeśli hipotetycznie założymy, że uzyskaliśmy odszkodowanie, które nas satysfakcjonuje, jednak po dłuższym okresie czasu okazuje się, że np. następują powikłania, dalsza choroba będąca następstwem tegoż wypadku?? Co z kosztami rehabilitacji, które są trudne do określenia na tę chwilę??markus3335wp.plPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markuss3335 Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Centrum Polska wrote:Witam, obrażenia powypadkowe są bardzo poważne a co za tym idzie i kwota będzie spora, także działanie na własną rękę może przynieść tutaj więcej strat niż korzyści. Co do firmy to wybrać spośród wielu, nie pierwszą lepszą, gdyż później mogą dojść dodatkowe problemy. Prowizja, nie większa niż 20% + VAT oraz niech to będzie firma znana na rynku ogólnopolskim niż raczej na szczebu powiatowym Roszczenia można kierować spokonie od 50 000 zł. PowodzeniaPanie Mariuszu dziękuję za szybką odpowiedź...Może mi Pan przybliżyć kwestie "dodatkowych problemów", które ewentualnie czekałyby mnie po wyborze pierwszej lepszej firmy?Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Jeżeli nie została podpisana ugoda z TU to jest szansa na zwiększenie roszczenia. Proszę podać więcej szczegółów odnośnie całego procesu dochodzenia odszkodowania oraz czy w imieniu poszkodowanej osoby występował pełnomocnik odszkodowawczy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 markuss3335 wrote:Panie Mariuszu dziękuję za szybką odpowiedź...Może mi Pan przybliżyć kwestie "dodatkowych problemów", które ewentualnie czekałyby mnie po wyborze pierwszej lepszej firmy?Pozdrawiam:)Najważniejszym problemem będzie zaniżona kwota odszkodowania oraz wydłużenie całego procesu dochodzenia roszczenia, dodatkowy stres itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markuss3335 Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Centrum Polska wrote:Jeżeli nie została podpisana ugoda z TU to jest szansa na zwiększenie roszczenia. Proszę podać więcej szczegółów odnośnie całego procesu dochodzenia odszkodowania oraz czy w imieniu poszkodowanej osoby występował pełnomocnik odszkodowawczy..Panie MariuszuNa tą chwile sprawa jest czysta..w sensie, że nawet nie jest jeszcze zgłoszona w TU. Tak jak pisałem, opieka nad mamą, całkowita zmiana dotychczasowego trybu życia, praca..spowodowała, że jesteśmy na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Rozumiem, myślałem, że dotyczy to innej sprawy Mam nadzieje, że przez te 6 miesięcy gromadzone są wszystkie faktury za leki oraz skrupulatnie notowany jest każdy przejechany kilometr w związku z leczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markuss3335 Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Tak gromadzimy, gromadzimy. fakturki ...z kilometrami sprawa do omówienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markuss3335 Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Co do kilometrów wystarczy rozpiska wyjazdów? czy musza być tez faktury za paliwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 markuss3335 wrote:Mam pytanie, co jeśli hipotetycznie założymy, że uzyskaliśmy odszkodowanie, które nas satysfakcjonuje, jednak po dłuższym okresie czasu okazuje się, że np. następują powikłania, dalsza choroba będąca następstwem tegoż wypadku?? Co z kosztami rehabilitacji, które są trudne do określenia na tę chwilę??1) Jeśli tylko nie zostanie podpisana ugoda można doamgać się dalszych roszczeń wynikłych z dalszych następstw wypadku, a nie znanych w chwili zgłaszania szkody;2) Zostaną wyliczone na chwilę likwidacji szkody oraz dalsze przewidywane. Oczywiście te powstałe w przyszłości, powikłania etc. mogą być likwidowane, aż to czasu przedawnienia roszczenia jeśli nie będzie podpisanej ugody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markuss3335 Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Jak wygląda sprawa opieki nad mamą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 markuss3335 wrote: Co do kilometrów wystarczy rozpiska wyjazdów? czy musza być tez faktury za paliwo? 1) T.U. honoruje głównie faktury, paragony. Z T.U. panuje zasada aby zachowywać szczególną ostrożność i rzetelność w udawadnianiu szkody. Jak wiadomo zgodnie z art. 6 k.c. ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z tego faktu wywodzi skutki prawne. T.U. niechętnie uznaje wszelkie prywatne zapiski, oświadczenia etc., m.in. nie chce uznawać prywatnych oświadczeń sprawcy szkody, a tylko notatki policyjne, w tym prawomocne wyroki sądu. Jak wiadomo zgodnie z art. 244 k.p.c. dokumenty urzędowe, sporządzone w przepisanej formie przez powołane do tego organy władzy publicznej i inne organy państwowe w zakresie ich działania, stanowią dowód tego, co zostało w nich urzędowo zaświadczone. Zgodnie zaś z art. 245 k.p.c. dokument prywatny stanowi dowód tego, że osoba, która go podpisała, złożyła oświadczenie zawarte w dokumencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 markuss3335 wrote: Jak wygląda sprawa opieki nad mamą ? Jak wiadomo opieka nad osobą poszkodowaną w wypadku to dodatkowe koszty o które można się ubiegać przed T.U.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi