Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

jak ubiegac sie o zwrot kosztow OC sprawcy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dnnia 30.10 miala miejsce stluczka. Wjechalem na podworko sprawcy, nie widzac ze ten ma odpalony samochod i jest gotowy do jazdy. Kierowca nie patrzac wstecz rozpoczal cofanie ... i uderzyl w przod mojego samochodu. Wraz ze mna jechal pasazer, ktory widzial cale zdarzenie. Wszyscy trzej uzgodnilismy wspolnie ze wina jest po stronie tego kierwocy. Mam wszystkie jego dane, jest ubezpieczony w HDI. widoczne szkody to: wybity przedni pas podtrzymujacy maske, stluczona maska, wysuniete lampy, uszkodzona chlodnica (nastepuje wyciek) atrapy plastikowe tez do wymiany. W ten sam dzien musialem jechac do rodzicow (80 km drogi). Auto nadaje sie do jazdy tylko borygo musze co chwilke dolewac :) pytanie. jak wystapic o odszkodowanie z OC, w firmie HDI w ktorej jest ubezpieczony sprawca? jakie dokumenty mam przedlozyc? bo chyba samo zgloszenie wypadku nie wystarczy i potrzeba czegos jeszcze wiecej. jezeli jest to jakis dokument, bardzo bym prosil o wzor lub pelna nazwe. sprawca jest moj wujek, ktory ma juz ponad 70 lat. ja jestem ubezpieczony w compensie wraz z autocasco. pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...
wystarczy zgłosić nawet telefonicznie, przyjedzie "rzeczoznawca" z ubezpieczalni i wyliczy szkody, potem dostaniesz pisemko w którym wytłumaczą CI że dostaniesz tyle i tyle z czym możesz się nie zgadzać:)