Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

czynności po wypadku + wycena

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dzisiaj (1.11.2008) uczestniczyłem w kolizji drogowej. W kolizji tej uszkodzono bok mojego samochodu - VW Polo z 2008 roku (półroczny). Sprawca posiada OC w firmie UNIQA. Na miejsce wezwano policję, która spisała protokół. No i mam teraz parę pytań:

1) Jakie czynności powinienem podjąć - skontaktowanie się z działem szkód firmy UNIQA jest dzisiaj niemożliwe (świeto)

2) Jak przystąpić do wyceny szkód - tego się najbardziej obawiam. Auto jest nowiutkie i chciałbym, aby było naprawione w ASO na oryginalnych częściach. Najbardziej interesowała by mnie taki sposób załatwienia sprawy, że ubezpieczyciel bezgotówkowo rozlicza się z warsztatem.

3) Czy przed kontaktem z ubezpieczycielem wykonać jeszcze jakieś czynności (na pewno sfotografuję dokładnie wszystkie uszkodzenia, ale co jeszcze - może pojechać do warsztatu na wstępne oględzin - sam nie wiem)?

Będę wdzięczny za wszelkie porady.

• 4 tygodnie później...

1) zgłoś szkode na piśmie lub telefonicznie, przedstaw notatkę z policji o winie sprawcy,

2)przyjedzie ubezpieczyciel i wyceni szkodę, możesz potem odwołać się od wyceny, np. wzywając własnego rzeczoznawcę który oceni szkody i odniesie się do wyceny TU

3)wyecenę najlepiej wykonywać w jakimś warsztacie gdzie auto mogą podnieść, zobaczyć czy coś nie uszkodziło się w podwoziu..