bettispageti Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Witam-nabyłam auto 28-go .10.08r-poprzedniemu właścicielowi właśnie kończyła się umowa OC .Auto ubezpieczyłam u innego ubezpieczyciela.Proszę napisać kto ma obowiązek wypowiedzenia umowy OC w przypadku sprzedazy samochodu -kupujący czy sprzedający?Czy to prawda,że w przypadku kupna lub sprzedaży auta mam 30 dni na zgłoszenie rezygnacji poprzedniemu ubezpieczycielowi?Jak zrezygnować poprawnie zeby nie było wezwań do zapłaty po niewczasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falenica Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgodnie z art. 31.1 K.C. w razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC. na nabywcę pojazdu przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy.Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. W przypadku wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni po jego nabyciu.W razie niewypowiedzenia przez nabywcę umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, zakład ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji, poczynając od dnia zbycia pojazdu. W przypadku gdy nabywca pojazdu złoży wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji należnej składki, zakład ubezpieczeń jest obowiązany do jej dokonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi