malenka Posted November 3, 2008 Share Posted November 3, 2008 dostałam odszkodowanie. po kolizji niezwlocznie musiałam rozejrzec sie za nowym autem (moje do kasacji).Pracuje 40 km od miejsca zamieszkania. i tu pojawiaja sie dodatkowe koszty które musiałam ponieść z powodu kupna innego auta. przez dwa tygodnie nie miałam czym dojeżdzać do pracy,formalnosci zwiazane z kupnem auta,kupienie nowych opon zimowych. a przedewszystkim strach przed jazdą. moje pytanie czy w zwiazku z pozbawieniem mnie auta a ja poniosłam dodatkowe koszty w jakiś sposób moge ubiegać sie o ich zwrot? Link to comment Share on other sites More sharing options...
imported_michal Posted November 21, 2008 Share Posted November 21, 2008 musisz przedstawić dowody, że koszty musiały zostać poniesione. Wykonanie przeglądu nowego auta może wchodzić w refundacje, zakup opon - już nie koniecznie. Ale to tylko mój pogląd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted July 15, 2011 Share Posted July 15, 2011 malenka wrote: moje pytanie czy w zwiazku z pozbawieniem mnie auta a ja poniosłam dodatkowe koszty w jakiś sposób moge ubiegać sie o ich zwrot? Są to normalne następstwa wypadku. Powołać się należy na art. 361 § 1 k.c., który mówi, że zobowiązany do odszkodowania ponosi odpowiedzialność tylko za normalne następstwa działania lub zaniechania, z którego szkoda wynikła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now