Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

dostałem 0% uszczerbku

nika38
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.We wrześniu miałam wypadek w pracy .łóżko ważące ponad 200kg z podnośnikiem najechało mi na paluch nogi.w wyniku tego doznałam urazu palucha.krwiaka,paznokieć odwarstwił się zdjęto paznokieć byłam na zwolnieniu z powodu rany otwartej.Procedura i wszystkie formalności załatwione były zgodnie z prawem,uznano wypadek w pracy nie z mojej winy.Jednak na komisji pani orzecznik powiedziała że miałam 100%płatne zwolnienie,to jest moje odszkodowanie,a paznokieć kiedyś odrośnie.Uważam że doznałam urazu i tak od razu nie odrasta.nie wiem czy wszystkie takie komisje tak wyglądają gdzie jedna pani nawet nie zobaczy i wystawia przeczenie.W tabeli wyczytałam że za urazy palucha stopy należy mi się od1-4%Czy to że paznokieć odrasta znaczy że się nie należy?Uprzejmie proszę o odpowież ponieważ nie wiem czy warto się odwoływać,czy może nie mam racji.

nika38 wrote:
.Uważam że doznałam urazu
Owszem doznalaś urazu, ale nie jest to jednoznaczne z uszczerbkiem na zdrowiu.

Stałym uszczerbkiem na zdrowiu jest naruszenie sprawności organizmu powodujące upośledzenie czynności organizmu nierokujące poprawy.

Natomiast długotrwałym uszczerbkiem na zdrowiu jest takie naruszenie sprawności organizmu, które powoduje upośledzenie czynności organizmu na okres przekraczający sześć miesięcy, mogące ulec poprawie.

Teraz zadaj sobie pytanie, czy uraz, którego doznałaś spowodował jeden z wymienionych uszczerbków na zdrowiu.
nika38 wrote:
.W tabeli wyczytałam że za urazy palucha stopy należy mi się od1-4%
A ja w tabeli wg ktrej % uszczerbek na zdrowiu orzeka lekarz orzecznik ZUS wytczytałam:

Palce stopy
174. Utrata paliczka paznokciowego palucha - 5 %
175. Utrata całego palucha - 7 %
176. Utrata palucha wraz z kością śródstopia - w zależności od rozmiaru utraty kości śródstopia - 10 - 20 %
177. Utrata palców II-V w części lub całości - za każdy palec - 2 %
178. Utrata V palca wraz z kością śródstopia - zależnie od wielkości utraty kości śródstopia -5 - 10 %
179. Utrata palców II-IV z kością śródstopia - zależnie od wielkości utraty kości śródstopia, za każdy palec - 3 - 5 %
180. Inne uszkodzenia i zniekształcenia palców - w zależności od stopnia upośledzenia funkcji - 1 - 5%
nika38 wrote:
.Czy to że paznokieć odrasta znaczy że się nie należy?
Paznokieć odrośnie, a więć nie będzie uszczerbku an zdrowiu.

• 2 tygodnie później...

Ja osobiście jestem delikatnie mówiąc zniesmaczona tą sprawą. Też uważałabym, że odszkodowanie mi się należy. Poczytałam co nieco i doszłam do wniosku, że faktycznie nie należy się, ale...

Z doświadczenia wiem, że nie zawsze paznokieć "powypadkowy" odrasta ot tak sobie piękny i zdrowy. Może być zniekształcony, bolesny (czasem potrzebne jest więc ponowne zerwanie tegoż paznokcia). I w tym wypadku uważam to za wypadek kwalifikujący się do ponownego rozpatrzenia.

Mam mimo wszystko nadzieję, że paznokieć już odrósł cały i zdrowy, a o bólu pani zapomniała. W przeciwnym razie radzę robić zdjęcia tegoż paznokcia, brać zaświadczenia od lekarza(y) i udać się ponownie przed komisję orzekającą. Takie jest moje skromne zdanie. Przy okazji składam wyrazy współczucia (aż mnie wszystkie paznokcie rozbolały). Pozdrawiam :)

• 11 lat później...
Co w zasadzie można zrobić gdy otrzyma się 0% uszczerbku na zdrowiu po wypadku? Odwoływać się, walczyć? Tylko jak, jakie są metody walki jak to ubezpieczyciel sam wylicza uszczerbek? Czym oni się kierują ustalając taki a nie inny uszczerbek?

Dzień dobry,

Ubezpieczyciel ustalając uszczerbek na zdrowiu kieruje się przede wszystkim dostarczoną wraz ze zgłoszeniem dokumentacją medyczną oraz opinią sporządzoną na podstawie badania lekarskiego. Takie badanie jest organizowane przez TU, które wyznacza termin komisji oraz placówkę gdzie zostanie przeprowadzona. Procent uszczerbku ustalany jest przez lekarza orzecznika, ponadto każde TU ma również swoje tabele norm oceny procentowej uszczerbku na zdrowiu, którymi się posiłkuje. Na podstawie tych wszystkich elementów zostaje wydana decyzja wypłaty świadczenia. Bywa jednak, że taka opinia nie zostaje w ogóle wydana lub jest sporządzona tylko i wyłącznie na podstawie samej dokumentacji (bez naocznego badania). Dlatego zawsze warto zweryfikować tę kwestię i sprawdzić czy przyznany % nie został zaniżony.

Z założenia od decyzji przyznającej 0% uszczerbku - zawsze można się odwołać. W tym celu jednak należy przedstawić ubezpieczycielowi zarówno solidne argumenty jak i dokumentację, które potwierdzą, że uszczerbek faktycznie ma miejsce. Najbardziej pomocna jest tutaj oczywiście dokumentacja medyczna, potwierdzająca ciągłość leczenia oraz informacje co do rokowań. Warto, np. poprosić lekarza prowadzącego o wydanie zaświadczenia czy też opinii na temat stanu zdrowia i dostarczenie go do TU. Zawsze można też zawnioskować o zorganizowanie ponownej komisji lekarskiej zwłaszcza, jeżeli orzeczenie zostało wydane zaocznie, tylko na podstawie dokumentacji co jest dość częsta praktyką stosowaną przez TU.

Jeżeli po odwołaniu od decyzji Poszkodowany w dalszym ciągu nie jest usatysfakcjonowany stanowiskiem TU,  można zastanowić się nad postępowaniem sądowym. W tym przypadku jednak z racji złożoności tego procesu oraz jego kosztów warto zlecić ocenę sprawy profesjonaliście, który będzie w stanie określić ryzyko oraz zasadność wstąpienia na ww etap.

W przypadku chęci zapoznania się z innymi materiałami dotyczącymi uszczerbku na zdrowiu, polecam przeczytanie artykułów zawartych w naszym poradniku:

https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/uszczerbek-na-zdrowiu-a-odszkodowanie-z-polis-oc-i-nnw/

https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/uszczerbek-na-zdrowiu-a-dochodzenie-roszczen-z-ubezpieczenia-nnw/

Pozdrawiam,

Izabela Stryjewska

Izabela Stryjewska

Campter Odszkodowania kom. 690 622 575, mail: i.stryjewska@campter.pl

ul. Oświęcimska 7 42-700 Lubliniec

www.campter.pl

Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania