Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Szkoda całkowita AC pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na nierównej drodze rozwaliłem miskę olejową. Przy pierwszych oględzinach rzeczoznawcy było OK. Wpisał miskę osłonę i kawałek spojlera. JEdnak po zdjęciu miski okazało się że pęknięte jest mocowanie silnika (pech że w bloku więc blok do wymiany). Wezwany drugi raz rzeczoznawca. Stwierdził blok do wymiany. TU Inter Risk najpierw przelało mi pieniądze za pierwszą wizytę po dwóch dniach od przelewu otrzymałem pismo w tej sprawie. Po telefonie do tu usłyszałem że skoro rzeczoznawca był drugi raz to będzie jeszce dopłata. Po kilunastu dniach na konto trafił drugi przelew a po paru dniach pismo (decyzja) na którym widnieje sformułowanie szkoda całkowita dopłata. i za bardzo nie wiem jak to interpretować. Auto naprawiłem i nim jeżdżę ale czy to znaczy że jak całkowita to nie mam już AC i assistance? Bo mam 30dni na odwołanie i nie wiem co robić. Nigdy takiej sytuacji nie miałem. Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam

Zazwyczaj przy wypłacie odszkodowania ze szkody całkowitej wygasają wszystkie ubezpieczenie dobrowolne (AC, NNW, Assistance etc.) pozostaje tylko OC. Zapewne jest informacja na ten temat w OWU.

• 2 miesiące temu...
Mam ten sam kłopot z Interrisk. Nie jest dokładnie określone w OWU kiedy jest szkoda całkowita. Ubezpieczyciel wziął i wycenił sobie szkody w moim aucie i stwierdził, że przekraczają 70% wartości auta i wypłacił mniej więcej połowę faktur z warsztatu, pomimo że zaznaczyłem, iż rozliczenie nie ma być na podstawie wyceny tylko faktur. To AC w Interrisk to jakaś lipa bo oni z tego wynika moga sobie zawsze tak wycenić. I nie liczą od sumy ubezpieczenia tylko od wartości bieżącej (to po co ubezpieczam na sumę?)

Hmm, z tego co się orientuję, to każda raczej ubezpieczalnia ma zapis w OWU AC, ze szkoda calkowita jest przy tych 70% zazwyczaj i podejrzewam, ze trzeba poszukac, ale jest tez zapis, ze jest to liczone od wartosci pojazdu w dniu szkody.

PRzynajmniej w wiekszej czesci ubezpieczalni tak jest, wiec nie podejrzewam, zeby inter risk mial robic inaczej.

Tak wiec niestety trzeba sie godzic na takie warunki, jakie sie podpisalo - to ubezpieczenie dobrowolne, wiec nikt sila nie zmusza do podpisania na takich warunkach:)

Smutne, ale prawdziwe niestety:)

To, ze zaznaczyles, ze chcesz sie rozliczac na podstawie faktur, to niewiele zmienia jesli te faktury przekraczaja koszt 70% wartosci auta