Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

złamany obojczyk, wypadek w pracy czy wypadek podczas powrotu z pracy?

obojczyk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zawarłem umowe umowe o prace (na okres próbny na stanowisku kierowcy) z firmą w dniu 01 październik 2008r. w dniu 13 października uległem wypadkowi:

po rozwiezieniu towaru do sklepów wracałem do domu zostawiłem samochód na parkingu i stamtąd na motorze pojechałem do domu, skręcając wpadłem w poślizg. W wyniku tego zdarzenia uderzając barkiem o asfalt złamałem obojczyk, przez co przeszedłem operacje i jestem teraz na zwolnieniu "L4".

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, na jakie świadczenia mogę liczyć? W firmie powiedziano mi ze moje ubezpieczenie jest podstawowe i obejmuje pokrycie kosztów leczenia.

Czy mogę liczyć na jakieś odszkodowanie? Bo z tego, co przeczytałem to, jeżeli jest to wypadek w drodze do/z pracy to nie.

I ewentualnie jak pojmowany był by mój wypadek w świetle pozostawania pod dyspozycją pracodawcy? Ponieważ pracuje od 7 do 16 a wypadek miał miejsce około godziny 15, czy to można było by uznać za wypadek w pracy?

Proszę o odpowiedź bo jestem zielony w tym temacie.

Na pewno nie jest to wypadkiem przy pracy – zerwałeś związek z pracą opuszczając zakład.

Moim zdaniem w najlepszym wypadku, jeśli zostanie uznany wypadek w drodze z pracy do domu, otrzymasz 100% podstawy świadczenia chorobowego.

Powinieneś być w pracy do godziny 16. Teraz zachodzi pytanie czy zrobiłeś to samowolnie, czy zwolniłeś się u przełożonego.

Pozostawanie w dyspozycji zakładu jest wówczas kiedy pracownik wykonuje polecenia pracodawcy bądź jest zdolny do ich wykonania - oczekuje na nie i chce je wykonać.

Ty, jak sam piszesz, opuściłeś zakład przed zakończeniem dniówki udając się do domu – tak więc raczej nie pozostawałeś w dyspozycji pracodawcy.

Jeśli jesteś ubezpieczony prywatnie w jakimś Towarzystwie Ubezpieczeniowym to ew. tam możesz starać się o odszkodowania.

a jak dokładnie jest z tym zerwaniem związku z pracą? Ja zakład pracy opuszczam codziennie rano gdy tylko załaduje towar do samochodu i po rozwiezieniu go do odbiorców nigdy nie wracam do firmy, jade prosto do domu. Kiedy wiec kończy się moja praca? w momencie wyjścia od ostatniego odbiorcy?