obojczyk Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Witam! Zawarłem umowe umowe o prace (na okres próbny na stanowisku kierowcy) z firmą w dniu 01 październik 2008r. w dniu 13 października uległem wypadkowi:po rozwiezieniu towaru do sklepów wracałem do domu zostawiłem samochód na parkingu i stamtąd na motorze pojechałem do domu, skręcając wpadłem w poślizg. W wyniku tego zdarzenia uderzając barkiem o asfalt złamałem obojczyk, przez co przeszedłem operacje i jestem teraz na zwolnieniu "L4". Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, na jakie świadczenia mogę liczyć? W firmie powiedziano mi ze moje ubezpieczenie jest podstawowe i obejmuje pokrycie kosztów leczenia.Czy mogę liczyć na jakieś odszkodowanie? Bo z tego, co przeczytałem to, jeżeli jest to wypadek w drodze do/z pracy to nie.I ewentualnie jak pojmowany był by mój wypadek w świetle pozostawania pod dyspozycją pracodawcy? Ponieważ pracuje od 7 do 16 a wypadek miał miejsce około godziny 15, czy to można było by uznać za wypadek w pracy? Proszę o odpowiedź bo jestem zielony w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Na pewno nie jest to wypadkiem przy pracy – zerwałeś związek z pracą opuszczając zakład. Moim zdaniem w najlepszym wypadku, jeśli zostanie uznany wypadek w drodze z pracy do domu, otrzymasz 100% podstawy świadczenia chorobowego.Powinieneś być w pracy do godziny 16. Teraz zachodzi pytanie czy zrobiłeś to samowolnie, czy zwolniłeś się u przełożonego. Pozostawanie w dyspozycji zakładu jest wówczas kiedy pracownik wykonuje polecenia pracodawcy bądź jest zdolny do ich wykonania - oczekuje na nie i chce je wykonać.Ty, jak sam piszesz, opuściłeś zakład przed zakończeniem dniówki udając się do domu – tak więc raczej nie pozostawałeś w dyspozycji pracodawcy. Jeśli jesteś ubezpieczony prywatnie w jakimś Towarzystwie Ubezpieczeniowym to ew. tam możesz starać się o odszkodowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obojczyk Opublikowano 4 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 a jak dokładnie jest z tym zerwaniem związku z pracą? Ja zakład pracy opuszczam codziennie rano gdy tylko załaduje towar do samochodu i po rozwiezieniu go do odbiorców nigdy nie wracam do firmy, jade prosto do domu. Kiedy wiec kończy się moja praca? w momencie wyjścia od ostatniego odbiorcy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Myślę, że należy sprawdzić jaki jest zapis np. w regulaminie pracy, na temat tego gdzie powinieneś odstawić samochód po zakończonej pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi