imported_lukasz Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 jestem kierowca w Irlandii 6 tygodni temu podczas wyładowywania towaru z "lodówki" poślizgnąłem się na mokrej nawierzchni i wypadłem z vana. w szpitalu wpakowali mi rękę w gips na 6 tyg.pracodawca kazał mi napisać raport jak to się stało i pomimo tego nie dostałem wynagrodzenia za pierwszy miesiąc chorobowego . wiec po miesiącu postanowiłem ze złamana ręka wrócić do pracy.po 6 tyg lekarz stwierdził ze kość się nie zrosła a w szpitalu wpakowali mi rękę w gips na 6 tyg. i kazał przyjść za 2 tyg jak będzie jakiś specjalista od rak. znów gips z tym ze ty razem nie wiem na ile powiedział może 6 może 10 a może operacja. czy jest szansa na odszkodowanie ? na zwrot należytego wynagrodzenia za okres chorobowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odszkodowanie Opublikowano 13 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 chorobowe należy Ci się jak krowie ziarno. Co do wypadku, być może również masz prawo do odszkodowania za wypadek przy pracy w Irlandii. Czy pytałeś o to jakiegoś adwokata na miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keri Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 izabelak1987 wrote:witam nazywam sie Izabela i pracuje od 3 miesiecy w hotelu jako kelnerka. skrecilam noge w kostce i cos stalo sie z palcem (wyglada na przemieszczenie kosci) definitywna wina pracodawcy . poslizgnelam sie na wodzie ktora ciekla ze sciany prosto na podloge. pojechalam do szpitala gdzie po 5 godzinach czekania zrobiono redgena i stwierdzono ze nic niejest zlamane. wystawiono zwolnienie na 3 dni ktore dzisiaj sie koncza. ja nie jestem w stanie isc jutro do pracy gdyz praca kelnerki polega na dosyc szybkim chodzeniu.chcialabym sie dowiedziec kto ponosi koszty szpitala i czy powinni mi zaplacic za dni ktore przesiedzialam w domu z ich winy? jak i gdzie powinnam sie starac o odszkodowanie i oplacenie fizykoterapi w trakcie ktorej wlasnie jestem.prosze o szybka odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal_p595 Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 keri wrote:izabelak1987 wrote:witam nazywam sie Izabela i pracuje od 3 miesiecy w hotelu jako kelnerka. skrecilam noge w kostce i cos stalo sie z palcem (wyglada na przemieszczenie kosci) definitywna wina pracodawcy . poslizgnelam sie na wodzie ktora ciekla ze sciany prosto na podloge. pojechalam do szpitala gdzie po 5 godzinach czekania zrobiono redgena i stwierdzono ze nic niejest zlamane. wystawiono zwolnienie na 3 dni ktore dzisiaj sie koncza. ja nie jestem w stanie isc jutro do pracy gdyz praca kelnerki polega na dosyc szybkim chodzeniu.chcialabym sie dowiedziec kto ponosi koszty szpitala i czy powinni mi zaplacic za dni ktore przesiedzialam w domu z ich winy? jak i gdzie powinnam sie starac o odszkodowanie i oplacenie fizykoterapi w trakcie ktorej wlasnie jestem.prosze o szybka odpowiedzJeśli doszło do wypadku z winy pracodawcy tak jak piszesz to możesz starać się o odszkodowanie od pracodawcy.W sprawie dochodzenia odszkodowania najlepiej zgłosić się do firmy zajmującej się takimi sprawami. Pomogą ci w kwestiach związanyc z prawem obowiązującym w Irlandii. Firmy takie posiadają również obsługę polskojęzyczną. Musiałabyś im dostarczyć wszystkie dokumenty związane z wypadkiem, głównie dokumenty ze szpitala. Czy wypadek zgłosiłaś do przełożonych? Moja dziewczyna miała podobny wypadek...poślizgnęła się się na rozlanym oleju w swoim miejscu pracy. W wyniku czego miała złamaną rękę. Skorzystaliśmy z usług firmy takiej o jakiej wspominałem wcześniej. Na razie sprawa się nie zakończyła ponieważ tego typu sprawy trwają w Irlandii długo, ale my jesteśmy dobrej myśli. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danch Opublikowano 21 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 A mnie ciekawi czy ta europejska karta ubezpieczenia, wystarczy w takich przypadkach na to, by szpital nas przyjal i żebyśmy nie ponosili kolosalnych kosztów leczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi