skrecilam noge na zabawie z firmy
Założył ewelinapoki, 5 listopada 2008 · 418 wyświetleń
Dopóki nie bedziesz miała protokołu powypadkowego w którym zdarzenie bedzie uznane za wypadek przy pracy nie możesz starać się o odszkodowanie z ZUS.
Zgloś wypadek pracodwacy. Wtedy pracodawca powoła zespół powypadkowy, ktory zbada okoliczności i przyczyny wypadku i sporządzi dokumentację powypadkową - protokół powypadkowy. ( dokona prawnej kwalifikacji wypadku).
O odszkodowanie można się starać, tak jak napisalam wcześniej jeśli wypadek będzie uznany za wypadek przy pracy. A dokumentację do ZUS można wysłac po zakończeniu leczenia i rehabilitacji.
Ale moim zdaniem ten Twój wypadek nie bedzie wypadkiem przy pracy - brak związku z pracą. No chyba, że udzial w zabawie należy do twoich obowiązków słuzbowych. Wypadkiem przy pracy jest zdarzenie nagłe, wywolane przyczyną zewnetrzną, powodujacą uraz, które ma zwiazek z pracą. Te cztery elementy definicji musza byc bezwzględnie spełnione.
Czy w twoim przypadku występuje zwiazek z pracą?
O odszkodowanie możesz ubiegać sie z ubezpieczenia prywatnego, jeśli takie masz. ( np. PZU lub jakieś inne Towarzystwo ubezpieczeniowe).
Witam wszyskich.Wczasie wykonywania pracy (umowa stała)podnosiłem częśc maszyny(podzespół),poczułem ogromny b€l w plecazh w winiku czego znalazłem się w szpitalu.Potygodniu wypisano mnie dając miesięczne zwolnienie.Wynik tomografi komputerowej stwierdził,że mam przepuklinę międzykregową kręgosłupa.Nigdy wcześniej nie odczuwałem dolegliwości,nie leczyłem się na podobne dolegliwosci.W pracy często dzwigałem cięższe części maszyn i nigdy nie miałem sygnału że coś dzieje się z kręgosłupem.Tyczasem okazało się że jest on uszkodzony w trzech miejscach.Mam pytanie czy taki uraz jest wypadkiem w pracy. co mam zrobić,by pracodawca mnie nie okpił,to firma pozostawiająca dużo do życzenia.Pracuję w niej kilka lat(własciciel niemiecki ma nas....),proszę o pomoc,staram się zachowaterminy w obiegu dokumentów.Uraz jest poważny i dyskwalifikuje mnie z pracy,już nie mogę dzwigać,konsekwencje tego wypadku stają się rozległe,mam rodzinę na utrzymaniu więc zrozumcie nie chcę popełnić prawnej gafy,proszę o pomoc,z góry dziękuje.
Zdzisław.
Przede wszystkim musisz zgłosić wypadek przelożonemu lub w bhp. Jesli byli świadkowie zdarzenia bezposredni (ktorzy widzieli zdarzenie lub byli przy tym) lub posredni ( jeśli komuś mówiłes o tym co sie stalo bezpośrednio po wypadku) to w zgloszeniu podaj tych świadków. Tego typu wypadki nasuwają zawsze dużo wątpliwości, ale często po dokladnym sprawdzeniu wszystkich okoliczności i przyczyn jak również po uzyskaniu opinii lekaskiej przez zespół powypadkowy takie przypadki są uznawane za wypadki przy pracy.
W Twojej sytuacji mogły wystąpić dwie przyczyny wewntrzna i zewnętrzna. Czyli ciężar, podnoszenie cieżarów - przyczyna zewnętrzna - mógl przyczynić się do ujawnienia się schorzenia wewnętrznego (przepukliny międzykręgowej.)
Moim zdaniem nie powinieneś odpuszczać i zglosić wypadek.
Nie leczył się Pan się nigdy przedtem na schorzenie mogące mieć związek z powstaniem bądź istnieniem tej przepukliny, prawda?
Tym niemniej – gdyby nawet przyczyna wewnętrzna była przyczyną współistniejącą można przyjąć, że bez wysiłku włożonego przez Pana w dźwignięcie ciężaru nie doszłoby do nagłego i gwałtownego pogorszenia stanu zdrowia a dodatkowo można przyjąć, że bez tego czynnika zewnętrznego nie doszłoby do skutku w postaci uszczerbku na Pana zdrowiu.
Orzekał tak już Sąd Najwyższy:
Wyrok z dnia 21 maja 1997r. II UK 130/97 OSN 7/998
"Pozostające w związku z wykonywaniem pracy zdarzenie zewnętrzne, które było sprawczym czynnikiem nagłego i gwałtownego pogorszenia samoistnych schorzeń pracownika wyczerpuje przesłanki prawne uznania go za wypadek przy pracy”
Oraz
- Wyrok SN z dnia 4 maja 1984r, II PRN 6/884 - "Jeżeli przyczyna zewnętrzna występuje w zbiegu z przyczyną wewnętrzną, to dla uznania zdarzenia za wypadek przy pracy wystarczy, jeżeli zostanie wykluczone, że bez tego czynnika zewnętrznego nie doszłoby do skutku w postaci uszczerbku na zdrowiu".
A także:
1977.02.16 wyrok SN III PRN 55/76 OSP 1978/12/217
„ Podniesienie przez pracownika w czasie pracy znacznego ciężaru, które doprowadziło do nagłego uszkodzenia organizmu w takim stopniu, że stał się niezdolnym do wykonywania dotychczasowej pracy, ma charakter wypadku przy pracy w rozumieniu art. 2 ustawy z dnia 23 stycznia 1968 r. o świadczeniach pieniężnych przysługujących w razie wypadków przy pracy (Dz. U. Nr 3, poz.
smileys/bigeyes.gif
, choćby nawet pracownik przed wypadkiem był dotknięty schorzeniem samoistnym, które jednak pozwalało na wykonywanie codziennej pracy.”Zespół powypadkowy badając przyczyny wypadku powinien ustalić czy przyczyna zewnętrzna - wysiłek fizyczny miał wpływ i z jakim skutkiem na ujawnienie się u pana schorzenia kręgosłupa.
Jeszcze trochę wyroków, jednak posilkując się wyrokami sądów trzeba pamiętać, że dotyczą one konkretnych spraw,
2001.06.19 wyrok SN II UKN 419/00 OSNP 2003/5/136
Nadmierny wysiłek pracownika przy dźwiganiu ciężarów może być uznany za zewnętrzną przyczynę wypadku przy pracy, także wtedy, gdy przestrzegane były normy określone w rozporządzeniu Ministrów Pracy i Opieki Społecznej oraz Zdrowia z dnia 1 kwietnia 1953 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy pracowników zatrudnionych przy ręcznym dźwiganiu i przenoszeniu ciężarów (Dz. U. Nr 22, poz. 89).
W myśl wyroku Sądu Najwyższego z dnia 05.04.1984r. II PRN 2/84 OSP 1985/4/71 - pod rządem ustawy z dnia 12 czerwca 1975 r. o świadczeniach z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (jedn. tekst: Dz. U. z 1983 r., Nr 30, poz. 144 z późn. zm.) przyczynę zewnętrzną wypadku przy pracy stanowi oddziaływujący z zewnątrz na organizm pracownika czynnik, który w normalnym przebiegu wydarzeń w konkretnej sytuacji faktycznej nie powinien był wystąpić, a który jednak wystąpił i wywołał, lub w istotny sposób przyczynił się - w warunkach art. 6 cyt. ustawy - do powstania uszczerbku na zdrowiu pracownika.
W wyroku SN z dnia 18.08.1999r. II UKN 87/99 OSNAP 2000/20/760 stwierdzono, że zewnętrzną przyczyną sprawczą wypadku przy pracy może być każdy czynnik pochodzący spoza organizmu poszkodowanego, zdolny - w istniejących warunkach - wywołać szkodliwe skutki.
W wyroku Sądu Najwyższego z dnia 5 lutego 1997 r. (sygn. akt II UKN 85/96, OSNP 1997/19/386) przyczyną zewnętrzną wypadku przy pracy może być wykonywanie codziennych obowiązków pracowniczych, jeżeli przyczyniły się w znaczącym stopniu do pogorszenia samoistnej choroby pracownika
Myslę, ze artykuł też trochę wyjaśni
link zewnętrzny zablokowany
Zatem powodzenia.
Podpisując fakt zapoznania się z treścią protokołu powypadkowego proszę zwrócic uwagę na pkt 5.
A w przypadku nie uznania wypadku jakie jest tego uzasadnienie, ponieważ nie uznanie wypadku wymaga szczegółowego uzasadnienia nawet potwierdzonego dokumentami.