magdalena1661348190 Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 WitamMiałam wypadek samochodowy w pracy. Sprawca dostał mandat. Mam uszkodzony kręgosłup, L4 od pięciu tygodni i dalej jeszcze mam, do tego skierowanie na rehabilitację. BHP sporządziło protokół powypadkowy.Czy mogę żądać odszkodowania z kilku źródeł?Tzn.Z OC sprawcy?Z ZUSu jako odszkodowanie za wypadek w pracy?Z NW z samochodu firmowego którym jechałam?Płacę ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków w funduszu bankowym. Czy tam też mogę?Oraz płacę PZU grupowe w firmie? Czy tam też mogę?Czy to nie jest tak że jak biorę z kilku źródeł, to poszczególne kwoty są niższe? A i jeszcze druga rzecz. Pani u mnie firmie która zajmuje się ubezpieczeniem grupowym powiedziała mi, że lepiej żebym skorzystała z odszkodowania z OC sprawcy bo to nasze grupowe to raczej pokrywa koszty leczenia a odszkodowań nie daje. Jak poprosiłam o ogólne warunki ubezpieczenia to mi powiedziała, że nie ma. Czy to nie jest tak, że w zakresie takiego ubezpieczenia grupowego jest też od nieszczęśliwych wypadków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 7 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 Odszkodowanie za szkody na osobie można pobrać wielokrotnie z różnych źródeł, ale za szkody majątkowe tylko z OC sprawcy do wysokości poniesionej straty. Odnośnie ubezpieczenia grupowego to może to być tylko ubezpieczenie kosztów leczenia i nie będzie w zakresie ubezpieczenia następstw nieszczęśliwych wypadków, z którego można by starać się o odszkodowanie w tej sytuacji. Oczywiście masz wgląd do OWU i należy to sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdalena1661348190 Opublikowano 8 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 Oki. Dzięki za informację. Tak mi się też wydawało, ale wolałam się upewnić. A tak swoją drogą to po jednym wypadku, jak się przejdzie setki problemów to można być ekspertem w tej dziedzinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz2124 Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 nieumyslnie złamałem koledze reke jestem ubezpieczony grupowo w pracy czy kolega moze skorzystac z mojej polisy odszkodowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi