siwek Opublikowano 7 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 witam w roku 2005 mam wyrok za kradziez z wlamaniem 3 lata ,z czego odbylem kare 2 lata .jestem na warunkowym zwolnieniu.teraz zostala zalozona sprawa z roku 2003 (jest to sprawa stara) z art. 286 pr.1 kk w zb.z art,297 par.1 kkw zb.z art.273 kk w zw. z art. 11 par.2 kkw zw. z art.64 par.1 .brat wystawił mi zaswiadczenie o zatrudnieniu i wziołem z raty kino domowe ktorego nie spłaciłem ,stad sprawa.z tego brat wystawil mi zaswiadczenie ale nie pracowalem u niego legalnie tylko na czarno stad w sprawie wyludzenie kredytu oraz o to zaswiadcznie ze wystawil a nie pracowalem,teraz brat zmarł mial on zarzut z art.271 par.1 kk i mam pytanie co w takim przypadku skoro nie zyje a sprawa jest za miesiac bo to bank zalozyl sprawe.ogolnie zaczołem nowe zycie ,jestem za granica pracuje i chce uczciwie zyc ale teraz znowu grożba wiezienia , boje sie ze mnie na sprawie zamkna.jaki mogoe dostac wyrok?i czy mnie zamkna od razu na sprawie?i kiedy nastapi przedawnienie ? tzn, za ile lat?bardzo prosze o odpowiedz dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_michal Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 roszczenia przedawniają się w zależności od sprawy od 3-10/20 lat. Jeżeli był wyrok to po 20 latach. Sądzę, jednak, że jeżeli ktoś zdecydował się założyć sprawę, to jest świadom przedawnień i adwokat na pewno by nie dopuścił sprawy do sądu. Ewentualnie twój obrońca będzie musiał podnieść zarzut że sprawa nadaje się do kosza. Najlepiej skorzystaj z porady prawnej adwokata. Ta sprawa przerasta moje możliwości:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 siwek wrote:witam w roku 2005 mam wyrok za kradziez z wlamaniem 3 lata ,z czego odbylem kare 2 lata .jestem na warunkowym zwolnieniu.teraz zostala zalozona sprawa z roku 2003 (jest to sprawa stara) z art. 286 pr.1 kk w zb.z art,297 par.1 kkw zb.z art.273 kk w zw. z art. 11 par.2 kkw zw. z art.64 par.1 .brat wystawił mi zaswiadczenie o zatrudnieniu i wziołem z raty kino domowe ktorego nie spłaciłem ,stad sprawa.z tego brat wystawil mi zaswiadczenie ale nie pracowalem u niego legalnie tylko na czarno stad w sprawie wyludzenie kredytu oraz o to zaswiadcznie ze wystawil a nie pracowalem,teraz brat zmarł mial on zarzut z art.271 par.1 kk i mam pytanie co w takim przypadku skoro nie zyje a sprawa jest za miesiac bo to bank zalozyl sprawe.ogolnie zaczołem nowe zycie ,jestem za granica pracuje i chce uczciwie zyc ale teraz znowu grożba wiezienia , boje sie ze mnie na sprawie zamkna.jaki mogoe dostac wyrok?i czy mnie zamkna od razu na sprawie?i kiedy nastapi przedawnienie ? tzn, za ile lat?bardzo prosze o odpowiedz dziekuje1) W stosunku do brata umorzenie sprawy, a Pan odpowie za swoje czyny;2) Grozi do 8 lat za oszustwo- z uwagi na recydywę do 12 lat pozbawienia wolności. Z uwagi, że to stara sprawa to wchodzi w grę warunkowe zawieszenie kary na okres próbny;3) Jakby mieli zamykać to już dawno byłby Pan tymczasowo aresztowany. Jak Pan będzie odpowiadał z wolnej stopy to z sali rozpraw zabierają dopiero jak sąd odwoławczy utrzyma w mocy zasądzony wyrok, a najczęściej po tym jak sąd odwoławczy utrzymuje w mocy decyzję, że nie ma przesłanek do odroczenia wykonania kary;4) Przedawnienie karalności konkretnego czynu to 15 lat+10 lat z uwagi, że w tym okresie wszczęto postępwoanie- w sumie 25 lat- o przedawnieniu proszę nawet sobie nie marzyć. Podstawa prawna to art. 101 § 1 pkt 2a k.k. w zw. z art. 102 k.k.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 michal wrote: roszczenia przedawniają się w zależności od sprawy od 3-10/20 lat. Jeżeli był wyrok to po 20 latach. Sądzę, jednak, że jeżeli ktoś zdecydował się założyć sprawę, to jest świadom przedawnień i adwokat na pewno by nie dopuścił sprawy do sądu. Ewentualnie twój obrońca będzie musiał podnieść zarzut że sprawa nadaje się do kosza. Najlepiej skorzystaj z porady prawnej adwokata. Ta sprawa przerasta moje możliwości:) Mylimy przedawnienia karalności przestępstwa (występku, zbrodni) od przedawnienia roszczenia cywilnego o naprawienie wyrządzonej szkody wynikłego z tegoż przestępstwa. Przedawnienie karalności tegoż czynu nastąpi po 25 latach od jego popełnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi