wypadek z mojej winy czy bede płacił z własnej kieszeni ?
Założył shrekszus, 10 listopada 2008 · 269 wyświetleń
Niestety jeżeli zostałeś uznany winnym wypadku (czy też twój pojazd) będziesz musiał ponieść koszty finansowe naprawy pojazdu poszkodowanego oraz wypłacić mu odszkodowanie za wszelkie doznane szkody. Na szczęście jest polisa OC samochodu!🙂 (Mam nadzieje, że ją masz ważną?) z tej polisy zostaną pokryte wszelkie roszczenia poszkodowanych. Niestety - Ty nie dostaniesz z tego grosza (chyba, że masz polisę NW ale to i tak nie pokryje Twoich strat).
Odnośnie odpowiedzialności karnej - tutaj nie jestem znawcą. Ale jeżeli poszkodowany miał obrażenia fizyczne na okres powyżej 7 dni możesz stanąć za to przed sądem.
Jesli chodzi o odszkodowanie, to juz poprzednicy sie wypowiedzieli, odbedzie sie to z Twojej polisy OC, jesli ją masz oczywiśćie.
NAtomiast jeśli kierowca drugiego samochodu odniosl obrazenia, ktore beda zakwalifikowane jako "powyzej 7 dni", to czeka Cie rowniez odpowiedzialnosc karna. Generalnie w gre wchodza dwa artykuly kodeksu karnego : Art. 177 i 157. Tam sobie mozesz zobaczyc grazace konsekwencje.
Na pocieszenie dodam, ze skoro byles trzezwy i dowiedziesz, ze nie bylo w tym winy umyslnej i ze sie starales jak mogles uniknac niechybnej kolizji, to mozesz sie spodziewac w najgorszym razie wyroku w zawieszeniu:)
Znaczy sie za kratki na pewno nie trafisz:)