gust Opublikowano 12 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 Witam, kilka dni temu miałem stłuczkę. Na miejscu zdarzenia była policja i uznała jako sprawcę drugiego kierującego i ukarała go mandatem za spowodowanie kolizji. Ja również dostałem mandat za nie zastosowanie się do znaku nakazu skrętu w prawo (jechać prosto przez skrzyżowanie mogą tylko osoby z pozwoleniem na wjazd do strefy). Ja pojechałem bez zezwolenia. Samochód został dość mocno uszkodzony i trafił na lawecie do ASO. Tam Pan, który przyjmował auto stwierdził, że mogę mieć problemy z uzyskaniem zwrotu kosztow naprawy z OC sprawcy, ponieważ ja też zostalem ukarany mandatem. Dodam, że koszt naprawy szacuje na ok. 10 000 zł.Czy TU może kwestionować wskazanie sprawcy? Wiem, że TU robią wszystko żeby wypłacic jak najmniej pieniędzy ale to chyba policja wskazuje winnego zdarzenia. Czy ktoś miał podobne problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 12 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 Mogą uznać przyczynienie lub współwinę i potrącić odpowiednio należne odszkodowanie. Jest to uzasadnione, bo złamanie przez Ciebie opisanego zakazu miało istotny wpływ na powstanie kolizji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gust Opublikowano 12 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2008 Dziękuję za odpowiedź. A czy jest to często stosowane w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 gust wrote: Dziękuję za odpowiedź. A czy jest to często stosowane w praktyce? Tak- często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi