Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

SKRĘCENIE STAWU SKOKOWEGO

nika38
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Syn zle stanął w szkole bolała go kostka jednak mimo tego poszedł grać w piłkę i niestety koledzy go przynieśli .wystąpił duży obrzęk i krwiak.Lekarz powiedział na pogotowiu że nic mu nie będzie nie zabezpieczył nogo .Po 4 dniach noga spuchła jeszcze bardzieji wystąpił większy krwiak,lekarz w przychodni podejrzewał złamanie z odłamem,założył szynę i skierował do ortopedy.Ortopeda zdjął szynę i wypisał stabilizator na kastkę przez 3tygodnie.Za stabilizator musiałam zapłacić 350zł,z tego 70%pokrywa fundusz,płacę ok.150 zł.Czy w ramach polisy szkolnej mogę dołączyć rachunek za stabilizator stawu skokowego.Chciałabym się dowiedziedż ile %odszkodowania jest za taki uraz.Jestem zszokowana niekompetencją lekarza na pogotowiu,wizyta trwała ok.2 min.Tera 3 tyg.dziecko się męczy.

niestety odpowiedzi na takie pytania może udzielić wyłącznie lekarz orzecznik. Nie jestem w stanie określić % uszczerbku na zdrowiu.

W sprawie faktur - zajrzyjcie do OWU umowy ubezpieczenia. Tam będą wszelkie zapisy dotyczące odpowiedzialności ubezpieczyciela.

• 7 miesięcy temu...

Trudno powiedziec, nie znajac wiecej okolicznosci i faktow.

Zglosilas juz? Pracodawca prowadzi postepowanie powypadkowe? Czy - pomimo, ze nie bylo swiadkow bezposrednich, nikomu przez te dwa dni nie mowilas o zdarzeniu? Nie narzekalas, ze Cie boli?

Wydaje mi sie, ze trudno bedzie Ci udowodnic, ze obrzęk na stopie jest wynikiem zdarzenia, o ktorym mowisz, jesli nie przedstawisz wiarygodnych swiadkow lub innych dowodow...... :(

w poniedzialek 15.06 potknelam sie o palete, nie bylo przy tym zdarzeniu zadnego swiatka. W srode 17.06 kiedy konczylam prace zauwarzylam obrzek na stopie. W czwartek zadzwonilam do lekarza1-kontaktu kazal jechac na przeswietlenie ale nie dal mi zwolnienia lekarskiego poniewaz nie mialam podbitej ksiazeczki . Pojechalam do pracy po dwuch godzinach bol byl nie do zniesienia a noga jeszcze bardziej napuchla.Udalam sie w tedy do kieroownika zmiany i o wszystkim mu powiedzialam. Pojechalam do poradni chirurgicznej gdzie stwierdzono skrecenie stawu skokowego. Dostalam zwolnienie lekarskie 14 dni i musze zglosic jeszcze sie na kontrole 2 lipca. Kierownik wydzialu kazal mi napisac przebieg tego zdarzenia.

emilia3127 wrote:
mam pytanie jezeli nie uznaja mi tego zdarzenia jako wypadek przy pracy to czy mam szanse na odszkodowanie z PZU?
Z PZU jak najbardziej, jesli uraz nastąpil w wyniku nieszczesliwego wypadku - nie musi miec związku z pracą.
Ale - nie odpowiedzialas mi na pytanie, czy do czasu zauwazenia obrzęku NIKOMU nie mowilas o zdarzeniu (o zahaczeniu nogą o paletę?). Trochę byłoby to dziwne, nic Cię nie bolało przez ten czas? Nie zdziwiłabym się, niestety, gdyby zespół faktycznie mial trudnosci z powiązaniem obrzęku ze zdarzeniem, o ktorym nikomu nic nie mowilas i nie bylo żadnych świadkow.... :(

ja na ta noge juz na drugi dzien narzekalam. Jedna dziewczyna wie co sie stalo opowiedzialam jej o tym calym zdarzeniu.Jak kierownik ja pytal to powiedziala ze nic nie widziala i nic nie wie o tym ze sie zachaczylam o palete. W zakladzie teraz sprawdzaja kamery , moze one uchwycily ten moment. Czekam na telefon z zakladu pracy od behapowca.

Dzisiaj byl u mnie Behapowiec i sporzadzial protokol powypatkowy. Poinformowal mnie tez, ze trudno bedzie to uznac za wypadek przy pracy. Poinformowal mnie tez o tym , ze przeslucha kierownika i osobe ktora ze mna pracowala w tym dniu. Mam jednak jedno pytanie czy moga mnie ukarac za to, ze zawiadomilam o wypadku dopiero po 3 dniach ? Jezeli tak to w jaki sposob moga mnie ukarac?

emilia3127 wrote:
Mam jednak jedno pytanie czy moga mnie ukarac za to, ze zawiadomilam o wypadku dopiero po 3 dniach ? Jezeli tak to w jaki sposob moga mnie ukarac?
Nie, nie mogą Cię ukarać.
Zbyt późnym powiadomieniem pracownik szkodzi sam sobie najbardziej.

mam pytanie jezeli na zwolnieniu mam zaznaczone ze moge chodzc i widnieje tam adres moich rodzicow poniewaz mam tam staly meldunek.Ja wynajmuje mieszkanie w innej miejscowosci. musze pojechac na czas zwolnienia do rodzicow czy nie. I czy bede mogla pojechac na slub siostry. Behapowiec powiedzial mi ze nie powinnam opuszczac miejsca zamieszkania, tylko nie wiem czy tego co jestem zameldowana na stale czy tego co obecnie przebywam?

Moim zdaniem - smialo mozesz byc w miejscu zameldowania, tym bardziej, ze majac chora noge mozesz wymagac opieki.

Natomiast - co do udzialu w slubie...... Nie sądze, aby nie bylo to naruszeniem celu zwolnienia lekarskiego.... (niestety :( ) A juz na pewno udzial w imprezie weselnej mógłby byc przez ZUS (i pracodawce) uznany za takie naruszenie...

czesc mam maly problem jak juz wyzej pisalam moj staly meldunek mam u rozdicow lecz moi rodice nie moga mno sie zajac poniewaz mama jest juz w 9 miesiacu ciazy ja od wczoraj mam zalozony gips czy w takim razie moge pojechac do mojej przyszlej tesciowej ona mieszka tylko o 4 km odemnie prosze o szybka odpowiedz

dziekuje

dzisiaj dostalam do podpisania protokol i nie uznali mi tego jako wypadek przy pracy mam pytanie jakie dokumenty musze zlozyc o odszkodowanie z grupowego ubezpieczenia z pzu

emilia3127 wrote:

jakie dokumenty musze zlozyc o odszkodowanie z grupowego ubezpieczenia z pzu

Zgłos sie w pracy do osoby, ktora zajmuje sie odprowadzaniem skladek na to ubezpieczenie. Ona jest z pewnoscia posrednikiem pomiedzy pracownikami a PZU - powinna Ci dac dokumenty do wypelnienia.

• 1 rok później...
Witam. Niedawno w pracy doznałem skręcenia stawu skokowego. Czy w związku z tym jest jakaś szansa na uzyskanie odszkodowanie od ZUSu w związku z wypadkiem przy pracy i czy jest szansa na odszkodowanie z PZU, w którym jestem dodatkowo ubezpieczony? Czy skręcenie stawu skokowego jest wystarczającym powodem do ubiegania się o odszkodowanie? Dziękuję za pomoc.

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

miałam skręcenie stawu skokowego w czasie pracy , pół roku zwolnienia lekarskiego , rehabilitacja. Zus odmówił mi jednorazowego odszkodaoania z orzeczeniem 0 uszczerbku na zdrowiu. pracuje jako kucharka , nadal mam problemy z nogą.

Nie wiem jak napisać odwołanie od decyzji do SĄdu Pracy.

• 3 tygodnie później...
Rzaku wrote:
Witam.
Na początku czerwca grając w piłkę nożna skręciłem kostkę. Odrazu pojechałem do szpitala okazało się, że jest to mocne skręcenie i włożyli mi nogę w gips na 2 tygodnie. Po zakończonym leczeniu udałem się do PZU, zaniosłem dokumentacje leczenia i powiedziano mi że listownie zostanę powiadomiony o terminie kontroli lekarskiej. Kilka dni temu przyszedł do mnie list z PZU, w którym było napisane że dostanę 100 zł odszkodowania smileys/surprise.gif , gdy jestem ubezpieczony na 10 tys zł, więc to tylko 1% (nie znam się w sumie ale to chyba najniższe odszkodowanie jakie może być możliwe). Biegam w klubie i jestem oburzony taką kwotą ponieważ straciłem cały sezon i dostałem za to jedyne 100 zł (myślałem że dostane jakieś 500 zł). Czy nie powinienem dostać więcej, jeśli tak to jak mam tego dowieść.
Z góry dziękuje.
Rzaku

• 4 miesiące temu...
malan wrote:
Witam. Niedawno w pracy doznałem skręcenia stawu skokowego. Czy w związku z tym jest jakaś szansa na uzyskanie odszkodowanie od ZUSu w związku z wypadkiem przy pracy i czy jest szansa na odszkodowanie z PZU, w którym jestem dodatkowo ubezpieczony? Czy skręcenie stawu skokowego jest wystarczającym powodem do ubiegania się o odszkodowanie? Dziękuję za pomoc.
1) Tak;

2) Tak- z NNW również;

3) Tak o ile zostanie stwierdzony trwały uszczerbek na zdrowiu przez lekarza orzecznika.

dorcia5704l wrote:
miałam skręcenie stawu skokowego w czasie pracy , pół roku zwolnienia lekarskiego , rehabilitacja. Zus odmówił mi jednorazowego odszkodaoania z orzeczeniem 0 uszczerbku na zdrowiu. pracuje jako kucharka , nadal mam problemy z nogą.
Nie wiem jak napisać odwołanie od decyzji do SĄdu Pracy.
Wpierw od lekarza orzecznika do komisji lekarskiej, następnie do sądu. Argumentacja zależy od konkretnej sprawie (wskazać tytuł pisma, oznaczyć zaskarżaną decyzję, wnioski o zmianę decyzji, zarzuty, uzasadnienie zarzutów).

• 10 miesięcy temu...
WITAM 4 TYGODNIE TEMU PODCZAS WYCHODZENIA Z SAMOCHODU (BYŁAM PASAŻEREM) SKRĘCIŁAM STAW SKOKOWY. OBECNIE MAM NIGĘ W SZYNIE GIPSOWEJ OPŁACAM DODATKOWE UBEZPIECZENIE GRUPOWE W PZU ORAZ PŁACĘ DODOATKOWO NW-NIESZCZĘŚLIWE WYPADKI W SAMOCHODZIE. CZY MAM PRAWO UBIEGAĆ SIĘ O ODSZKODOWANIE Z PZU GRUPOWEGO I NW SAMOCHODU?