Piotrus Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Witam, Może mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić jak wygląda sprawa wypłaty podatku VAT przy szkodzie całkowitej? We wrześniu miała miejsce kolizja w której ucierpiało moje auto (Peugeot 307). Link4 wycenił wartość pojazdu na chwilę przed kolizją na 34700 PLN (netto) i oczywiście orzekł szkodę całkowitą gdyż naprawa przekracza wartość pojazdu (auto dostało strzała w tył i zostało wepchnięte na poprzedzający pojazd). W rozliczeniu szkody przysłali następujące kwoty :-wartość pozostałości 15000 (nigdzie nie napisane czy to jest netto)-wartość odszkodowania 19000 (j.w.) Prowadzę działaloność gospodarczą i jestem płatnikiem VAT. Przy zakupie nie odliczałem VAT'u (auto osobowe). Czy w tym przypadku należy mi się odszkodowanie w kwocie netto czy brutto? Wydaje mi się że w przypadku kiedy sprzedaję wrak nie naprawiając go, powinienem dostać kwotę brutto, gdyż nie mam możliwości odliczenia sobie żadnego podatku VAT od naprawy (nie będę miał żadnych faktur). Może ktoś to potwierdzić? P.S. Pomyliłem subfora, proszę moderatora o przesunięcie tematu do właściwego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 jeśli jesteś płatnikiem VAT to koszt naprawy będzie wyliczany netto, ze względu na możliwość odliczenia podatku VAT. Jeśli jednak chodzi o wycenę wartości i dalej - rozliczenie szkody całkowitej, a nie odliczyłeś podatku VAT przy zakupie pojazdu to należne odszkodowanie musi zawierać VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi