Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Generali-AC szkoda całkowita

Rekomendowane odpowiedzi

W sierpniu miałem wypadek samochodowy. Wiedziałem że sprawa jest jeżeli chodzi o mnie prosta i nie z mojej winy wiec zgłosiłem się aby było szybciej do TU z AC, a kiedy się policja już upora ze sprawą wystapię o regres. jednak okazało sie to nie takie proste- rzeczoznawca wycenił pozostałości na prawie 20000zł, wydała mi się ta kwota troszeczkę duża wiec powołałem swojego rzeczoznawcę który wycenił pozostałoś na 13000. więc się odwołałem z propozycją aby sobie pozostałośc zabrali jak mogą sprzedac za 20000. odwołanie doszło do TU 3.10.2008 roku - dzsiaj mamy 15.11.2008 i nic nie wiadomo, telefony nic nie dają zbywa się mnie i każe czekac- dałem ogłoszenie i są kupcy lecz nie wiem czy Generali nie ma ochoty zabrac sobie pozostałości. jaki czas ma TU na podjecie decyzji (bo mi przysługuje 31dni), czy moge sprzedac samochód (wiadomo że nie za taką kwote bo nikt nie kupi za kwotę wyceny TU) i czy mogę liczyc na wyrównanie tej różnicy.

co z opłatą za parking- bo samochód stoi w ASO bo tam go zabrano po wypadku. A może nie czekac tylko brac prawnika i do sadu - bo szkoda czasu.

Pozdrawiam

maiwo

hmm... szkoda likwidowana jest z AC a więc wiele zależy od tego co masz zapisane w OWU ubezpieczenia. oczywiście jeżeli sprzedaż pojazd teoretycznie przynajmniej ubezpieczyciel powinien zwrócić różnicę z ceny zaproponowanej a tej którą uzyskałeś ze sprzedaży wraku. Teoretycznie, bo w praktyce może powiedzieć, że sprzedałby pojazd za taką cenę sam, a Ty się pośpieszyłeś i sprzedałeś za mniej więc cierp!;)

koszty dodatkowe - takie jak parking w ASO - tutaj zachęcam do lektury ogólnych warunków ubezpieczenia (OWU) AC.

Czy Twój rzeczoznawca sprawdzał też całą wycenę? Bo może się okazać, że wycena szkody też jest zawyżona, przez co wepchali Cię w szkodę całkowitą, jak wiadomo powszechnie - niekorzystną dla Klienta.