oparzenie podczas delegacji
Założył Aga1984, 17 listopada 2008 · 301 wyświetleń
Na decyzji odmownej ZUS powinno byc napisane gdzie mozna sie odwolac.
Trudno powiedziec, czy odwolanie "cos da" - ale - co szkodzi próbowac? Ja bym sie odwolala.
Witam ponownie
Wyszukałam winternecie takie pismo ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1)z dnia 18 grudnia 2002 r.
w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania. Pod koniec tego rozporządzenia jest załącznik
OCENA PROCENTOWA STAŁEGO LUB DŁUGOTRWAŁEGO USZCZERBKU NA ZDROWIU
Mam pytanie czy na podstawie punktu
149. Uszkodzenia skóry, mięśni, ścięgien (oparzenia, przecięcia, pęknięcia podskórne, przepukliny mięśniowe itp.) - w zależności od zaburzeń funkcji itp. przysługuje 5-20 %stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu. Czy na podstawie tego zapisu mogę odwołać się od decyzji. Blizny po oparzeniu już mi zostaną ew trochę uda się zmniejszyć. Oraz czy znajdę gdzieś wzór takiego odwołania od decyzji komisji lekarskiej ZUS do sądu pracy.
Jak najbradziej, proszę sie odwoływać. Niestety, nie mam takiego wzoru odwołania. Ale myślę, że wystarczy zwyczajnie, cos w stylu: ODWOŁANIE od Decyzji nr...... z dnia......
"W nawiązaniu do Decyzji j.w. , na podstawie (i tu proszę wpisać Nr i ten pkt. tego Rozporządzenia ) wnoszę odwołanie od ustaleń lekarza orzecznika z dnia.... i wnioskuję o zmianę postanowień Decyzji.
UZASADNIENIE:
Tu niech Pani opisze krótko okoliczności wypadku i skutki doznanego urazu, kładąc główny nacisk na SKUTKI w postaci TRWAŁYCH i nieodwracalnych,uszkodzeń skóry, naruszenia funkcji ruchu, ew. bolesności itp.
Proszę pamiętać, żeby uwypuklać nie tyle koszty leczenia co USZCZERBEK na zdrowiu (bo to jest tytuł do odszkodowania). Pozdrawiam i życzę powodzenia! 🙂