manyzek Opublikowano 20 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Witam! Mam problem dotyczący nie przyznania mi odszkodowania na szkodzie osobowej z tytułu NW.W maju podczas zapinania pasów bezpieczeństwa wybiłem sobie staw barkowy, następnie udzielono mi pomocy na pogotowiu i założono opatrunek gipsowy na 4tyg. Po konsultacji lekarskiej-lekarz stwierdził że mój przypadek należy wyleczyć operacyjnie. Taki zabieg miałem zrobiony 18lipca 2008. Przez ponad 4miesiące byłem na zwolnieniu L4.Szkodę zgłosiłem 9pażdziernika i dziś (20.11) dostałem odmowe wypłacenia mi odszkodowania. Mój ubezpieczyciel podparł sie następującym przepisem "Przedmiotem ubezpieczenia są następstwa nieszczęśliwych wypadków kierowcy i pasażerów określonego w polisie pojazdu mechanicznego będącego w posiadaniu ubezpieczonego". Napisano mi również że mój uraz nie był spowodowany działaniem siły zewnętrznej. Nadmieniam że działo się to w moim pojeżdzie i polisa też jest moja. Moje pytanie brzmi kto ma rację- ja czy ubezpieczyciel? Skoro płacę składkę NW-miałem nieszczęśliwy wypadek więc nie rozumiem odmowy wypłacenia mi odszkodowania. Jestem ubezpieczony w firmie Uniqa.Proszę o odpowiedzi. pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_michal Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 niestety sprawa nie jest tak oczywista. Jeżeli NW nie przewiduje takich wypadków, możesz nie dostać odszkodowania. Niestety ubezpieczenia nie chronią od wszystkiego i zawsze są jakieś wyłączenia. Ja niestety Ci nie powiem czy masz rację bo taka dokumentacja wymagałaby ocenienia, zbadania argumentacji. Na pewno ubezpieczyciel powołuje się na jakieś artykuły prawa lub zapisy OWU ubezpieczenia NW, sprawdź to dokładnie, przeczytaj te zapisy i zastanów się czy mają racje. To najprostsza metoda. jak byś miał dalej problem, podeślij nam tutaj skany tych pism. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrsz0670 Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 NIESZCZĘŚLIWY WYPADEK – gwałtowne i przypadkowe zdarzenie wywołaneprzyczyną zewnętrzną o charakterze losowym, niezależne od woli i stanuzdrowia Ubezpieczonego oraz które było bezpośrednią i wyłączną przyczyną wystąpieniazdarzenia. Jeżeli Twoje zdarzenie mieści się w tej definicji, to się odwołuj. Najlepiej gdybyś miał świadków na okoliczność wypadku. Potrzebne może też być zaświadczenie od lekarza, że nie chorowałeś na stawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi