Witam!
Mam problem dotyczący nie przyznania mi odszkodowania na szkodzie osobowej z tytułu NW.
W maju podczas zapinania pasów bezpieczeństwa wybiłem sobie staw barkowy, następnie udzielono mi pomocy na pogotowiu i założono opatrunek gipsowy na 4tyg. Po konsultacji lekarskiej-lekarz stwierdził że mój przypadek należy wyleczyć operacyjnie. Taki zabieg miałem zrobiony 18lipca 2008. Przez ponad 4miesiące byłem na zwolnieniu L4.
Szkodę zgłosiłem 9pażdziernika i dziś (20.11) dostałem odmowe wypłacenia mi odszkodowania. Mój ubezpieczyciel podparł sie następującym przepisem "Przedmiotem ubezpieczenia są następstwa nieszczęśliwych wypadków kierowcy i pasażerów określonego w polisie pojazdu mechanicznego będącego w posiadaniu ubezpieczonego". Napisano mi również że mój uraz nie był spowodowany działaniem siły zewnętrznej. Nadmieniam że działo się to w moim pojeżdzie i polisa też jest moja. Moje pytanie brzmi kto ma rację- ja czy ubezpieczyciel? Skoro płacę składkę NW-miałem nieszczęśliwy wypadek więc nie rozumiem odmowy wypłacenia mi odszkodowania. Jestem ubezpieczony w firmie Uniqa.
Proszę o odpowiedzi.
pozdrawiam Marcin