odkszodowanie - potrącona na pasach - proszę o pomoc!

Założył agataa, 21 listopada 2008 · 302 wyświetlenia

agataa
Witam. Zostałam potrącona na pasach, kierowca zeznał, że mnie nie zauważył. Spędziłam 3 dni w szpitalu, doznałam wstrząśnienia mózgu, stłuczenia obu kolan (w tym jedno dość poważne, miałam punkcję, biorę leki, jeszcze przynajmniej miesiąc będę chodzić o kuli), stłuczenia głowy, łokcia. Zwolnienie lekarskie jak na razie łącznie 28 dni. Do tego miałam problemy ze snem i problemy "ze sobą", dostałam leki od psychiatry. Sprawca wypadku miał OC w LINK 4, a ja się nasłuchałam, że oni zaniżają odszkodowania.. Czy to prawda? Jakiej kwoty minimalnej powinnam żądać? Ma ktoś pojęcie ile mniej-więcej mi się należy? Jak się najlepiej do tego zabrać? Właśnie czekam na papiery od nich.
imported_michal

Wiesz, z tym zaniżaniem to też tak z góry założyć nie można, no ale jest to dość prawdopodobne. Nie jestem w stanie odpowiedzieć Ci jakiej kwoty możesz żądać bo nie znam dokładnie dokumentacji medycznej, opisz mi dokładnie w punktach obrażenia, postaram się pomóc.

pracujesz? uczysz się? zwrot koszów leczenia?

agataa

Dzięki 🙂

Na wypisie ze szpitala: wstrząśnienie mózgu, stłuczenia obu kolan, łokcia prawego, stłuczenie okolicy potylicznej powłok czaszki. podejrzenie zastarzałego uszkodzenia łękotki przyśrodkowej. 3 dni w szpitalu, miałam RTG czaszki, kręgosłupa, stawów kolanowych - O.K.

USG jamy brzusznej - O.K. Tomografia komp. mózgowia nie wykazała zmian.

Zalecono kontrolę u neurologa (już byłam, badanie nie wykryło zmian, zalecono oszczędzający tryb życia i kontrole u psychiatry) oraz do chirurga-ortopedy, który zrobił mi punkcję, przepisał leki przeciwbólowe i przeciwzapalne, zalecono mi "nie chodzenie", poruszanie się o kuli. Do tego byłam u psychiatry ze względu na dość kiepski stan psychiczny, dostałam leki przeciwlękowe, przeciwdepresyjne i nasenne. Byłam też u lekarza medycyny sądowej na obdukcji. Na dzień dzisiejszy mam 28 dni zwolnienia z pracy, nie wiem, czy się to nie przedłuży. Na leki i na taksówki zbieram rachunki.

Wystarczy? 🙂

imported_michal

ciężko mimo wszystko coś powiedzieć, pamiętaj tylko, że warto żądać więcej niż za mało. Napisz 20 tys. zł, jak otrzymasz połowę też będzie dobrze:)

a sytuacja zawodowa? możesz starać się też o utracone dochody

agataa
No pracuję, na umowę o pracę, ale jestem na zwolnieniu, więc nie pracuję 🙂. Dzięki za tak błyskawiczną pomoc, pozdrawiam!
imported_michal
nie ma za co:) ile masz wypłacanego chorobowego? 100% wynagrodzenia?
agataa
Nie-e, 80%.
imported_michal
no to staraj się o te brakujące 20%🙂 no i ewentualnie prowizje, zaliczki, premie, jeżeli Ci się należały, a przez wypadek ich nie otrzymałaś