Odszkodowanie za wypadek przy pracy [ZUS]
Założył laik54, 24 listopada 2008 · 353 wyświetlenia
ZUS wypłaca odszkodowania za wypadki przy pracy, jeżeli Twój wypadek uznano za wypadek przy pracy, możesz starać się o odszkodowanie z ZUS czy z ubezpieczenia pracowniczego grupowego (jeżeli posiadasz, bo są one dobrowolne).
Nie musi być zakończone leczenie, po to są orzecznicy aby ocenić uszczerbek już teraz.
Czy otrzymałeś rente?
michal napisał(a):
Nie musi być zakończone leczenie, po to są orzecznicy aby ocenić uszczerbek już teraz.
Niestety, żeby złozyc wniosek do ZUS o jednorazowe odszkodowanie z tytułu wypadku przy pracy - leczenie musi byc zakonczone .
I fakt ten musi mieć odzwierciedlenie stosowną informacją od lekarza wpisaną w druku N9, który poszkodowany dołącza do wniosku o odszkodowanie.
Szczegółowe zasady oceny stopnia uszczerbku na zdrowiu określone sa w Rozp. MPiPS z dn. 18.12.2002r. (DU z 2002r. nr 23 poz. 1974)
Witam,
w pracy skreciłam noge w kostce. Noga została ustywniona gipsem na 3 tygodnie. Jakie odszkodowanie bedzie przysługiwać oraz jakich formalności musze dopełnić aby niczego nie przeoczyć???
rulezzz napisał(a):
czy oprócz zus-u mogę ubiegać się o o odszkodowanie p/ wypadkowe i gdzie. nie jestem ubezpieczona w pzu
Bez ubezpieczenia nie ma odszkodowania bo i skąd? Moznaby jescze starac sie o odszkodowanie z OC wlasciciela psa, ale.... skoro bylo to na prywatnej posesji....