Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek w pracy prowadzący działalność gospodarczą.

mariutek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W 1997 r. prowadząc działalność gospodarczą w zakresie handlu jechałem po towar samochodem doszło do wypadku nie z mojej winy. Przyznano mi rentę a po kilku sprawach sądowych przyznano mi rentę z tytułu wypadku w czasie pracy i nie wiem jak to się stało, że nie starałem się o jednorazowe odszkodowanie z ZUS-u z tytułu wypadku przy pracy. Miałem połamane obydwie nogi z przemieszczeniem (Do dzisiaj mam zespolenia) Wstrząs mózgu i uraz twarzy. Czy mam jakaś szanse na otrzymanie jednorazowego odszkodowania z ZUS-u i jakie przeprawy czekają mnie z tym urzędem ? Proszę o pomoc dziękuje

W tym temacie sa rozne zdania. Generalnie przyjmuje sie, ze wniosek o odszkodowanie jest roszczeniem ze stosunku pracy, a wowczas przedawnia sie po 3 latach od nabycia uprawnien do starania sie o odszkodowanie, czyli od daty zatwierdzenia protokolu (choc moim zdaniem od zakonczenia leczenia).

Ale jest tez interpretacja, ze wniosek o odszkodowanie w zwiazku z WYPADKIEM przy pracy podlega pod ustawe "wypadkowa" wiec sie nie przedawnia. Sprobowac mozna.

MAsz taka alternatywe: skladaj wniosek do pracodawcy, razem z drukiem N9 wypelnionym przez lekarza, albo zasiegnij najpierw porady dobrego prawnika.

Pozdrawiam.

Dziękuje za szybką odpowiedz ,czyli wniosek,druk n-9 ,a zamiast dokumentacji powypadkowej dołącze wyrok sądu o przyznaniu renty wypadkowej i do boju. I niema znaczenia że było to 1997r tak?

mariutek wrote:
Dziękuje za szybką odpowiedz ,czyli wniosek,druk n-9 ,a zamiast dokumentacji powypadkowej dołącze wyrok sądu o przyznaniu renty wypadkowej i do boju. I niema znaczenia że było to 1997r tak?
Nie masz swojej kopii Protokolu powypadkowego, ktory byl wtedy sporzadzony??

Nie wiem jak ZUS ale pracodawcy musza przechowywac dokumentacje powypadkowa tylko 10 lat. Jesli ZUS tez (a przypuszczam, że tak), to moze sie okazac, że nie maja juz dokumentow z tamtego wypadku i mogą Ci stwarzac problemy..... :(

Miałem problem z wyegzekwowaniem od ZUS-u żeby uznali mi ten wypadek przy prowadzeniu działalności gospodarczej i wygrałem proces z ZUS-em i wyrokiem sądu przyznano mi rentę z tytułu wypadku przy prowadzeniu działalności gospodarczej dlatego też myślę że protokół powypadkowy nie będzie mi potrzebny, nawet nie pamiętam czy coś takiego załatwiałem.