natala1 Opublikowano 26 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 WitamMiałem wypadek rzeczoznawca z Allianz orzekł szkodę całkowitą wartość pojazdu przed szkodą 17000, wartośc pojazdu po szkodzie 4900 do wypłaty 12100 mam od rzeczoznawcy "Arkusz ustalenia wartości pojazdu w stanie uszkodzonym" oraz " Ocene techniczną".Dostałem pismo z Allianz o przyznaniu odszkodowania i wypłacie ale w tym pismie są inne wyceny jakie dostałem od rzeczoznawcy z Allianz a mianowicie szkoda całkowita wartość pojazdu przed szkodą 16300, wartośc pojazdu po szkodzie 5200 do wypłaty 111000.Jak mam sie odwołać co trzeba złożyć aby uwzględniono wycenę rzeczoznawcy który oglądał mój samochód i wystawił "Arkusz ustalenia wartości pojazdu w stanie uszkodzonym" oraz " Ocene techniczną" rzeczoznawca byłm oczywiście z Allianz.Jak ma wyglądać takie odwołanie.pozdrawiam i proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_michal Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 jeżeli masz arkusze to one są podstawą decyzji. Sami dali Ci argument abyś mógł się skutecznie odwołać znajdź różnice i zapytaj ich w piśmie skąd różnice w wypłaconej kwocie odszkodowania a wyliczeniach rzeczoznawcy (do tego ich rzeczoznawcy!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochenek Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Tak jeszcze tylko spytam, czy podczas pierwszych ogledzin miała Pani Dowód Rejestracyjny, czy został on zabrany przez Policję i później dopiero Pani go przesłała ubezpieczalni?JEsli rzeczoznawca mobilny nie miał DR przy tworzeniu wyliczenia, to te wartosci moga sie roznic. Nie wiem jak jest w Pani przypadku, ale w DR są zapisy o stanie technicznym pojazdu, ilosci wlascicieli i dat rejestrowania, co ma wszystko wplyw na ostateczne wartosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Prawdopodobnie dopiero później, np. faktycznie po otrzymaniu dowodu rejstracyjnego Allianz uzyskał informacje stanowiące podstawę do korekty ujemnej wartości pojazdu. Przy okazji małe sprostowanie - w dowodzie rejestracyjnym nie ma informacji o stanie technicznym pojazdu, są tylko zapisy w jakich terminach pojazd przeszedł badanie techniczne. Z ilością właścicieli też może być problem, bo przy zmianie właściciela wymieniany jest dowód rejestracyjny. Te informacje są zawarte ew. w karcie pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochenek Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 No moze niedokladnie sie wyrazilem, poprzez sformulowanie o stanie technicznym pojazdu mialem na mysli fakt mozntazu instalacji gazowej, haka, czy zapis o tym, czy pojazd byl skladakiem. Faktycznie powinienem napisac raczej parametry techniczne. Tak wiec przepraszam za niescislosc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plamciaa Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Witam,chciałabym zapytać jaki wpływ na wysokość odszkodowania ma ilość właścicieli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 kolejny wygrzebany post. Ale dla formalności - nie ilość, a liczba i jeszcze odpowiedź: to zależy, pytanie nie jest precyzyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plamciaa Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 Po wypadku nie z mojej winy wycenili mi szkode całkowita, zaniżając wartość pojazdu o około 1500 złotych. nie jestem jedynym właścicielem pojazdu, dlatego pytam jaki to ma wpływ na odszkodowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 liczba obecnych właścicieli ma wpływ jedynie na podział odszkodowania przy wypłacie na każdego z nich w wielkości równej udzialowi w własnści. Na wysokość odszkodowania może mieć jednak wplyw liczba poprzednich właścicieli pojazdu, oczywiście wyłącznie przy szkodzie całkowitej, gdzie istotna jest wartość samochodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi