Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Szkoda calkowita, jak z odszkodowaniami? Sprawca sie przyznaje.

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 15.11.2008 r. doszlo do kolizji drogowej. Sprawca ma auto ubezpieczone w Allianz. Byla policja straz i pogotowie. W szpitalu spedzilem ponad trzy godziny po czym na podstawie przeswietlen kolan klatki piersiowej oraz szyi nie stwierdzono zmian kostnych. Papiery wystawial ortopeda i traumatolog. Dostalem skierowanie do chirurga i neurologa. Bylem u obu specjalistow. U neurologa dostalem skierowanie na tomokomputer glowy, aktualnie czekam na wynik. Zwolnienie z zajec szkolnych do 5 grudnia oraz z zajec wychowania fizycznego do 31.01.2009 r. Od wypadku mam kolnierz ortopedyczny shantza. Mam ograniczona zdolnosc ruchowa.

Sprawca przyznaje sie do winy. Notatka policyjna dostarczona do ubezpieczyciela. Ogledziny przez rzeczoznawce mialy miejsce 18.11.2008. Dnia 24.11.2008 na poczte elektroniczna dostalem wycene wartosci i pozostalosci :

-WR-WP 3700-300=3400 PLN brutto

-WR pojazdu 3400 PLN brutto.

Moje auto to VW Passat 1.8i KAT kombi z gazem rocznik 1990, przebieg 208 tys km. Utrzymany w bardzo dobrej kondycji technicznej, z dobrym wyposazeniem.

img401.imageshack.us/my.php?image=pb150143cm8cm7.jpg

img262.imageshack.us/my.php?image=pb150144tavblo7tq9.jpg

Moim zdaniem wycena auta przed szkoda jak i sama kwota odszkodowania jest zbyt mala porownojac ceny uzywanego wyposazenia dodatkowego jak i samych aut uzywanych (np. klimatyzacja wg rzeczoznawcy ma wartosc 47 zl , lusterka zewnetrzne regulowane elektrycznie 5zl).

W zwiazku z tym kieruje pytanie co ujac w pismie odmowy, o co sie ubiegac?

W skutek wypadku ulegl rowniez moj telefon komorkowy Samsung Sgh-z400. Czy moge sie ubiegac o ewentualny koszt naprawy?

Mam zebrane wszelkie faktury za holowanie, parking, koszta lekarstw. Do jakiego pisma mam je dolaczyc?

• 2 tygodnie później...

Wniosek o odszkodowanie za obrażenia fizyczne i straty materialne będzie prowadzony pewnie przez inny oddział niż likwidacja szkody samochodowej. Możesz starać się o odszkodowania za wszystkie szkody doznane w wypadku (fizyczne, materialne, psychiczne).

W sprawie pojazdu - na ile wyceniono naprawę pojazdu? Czy przewyższa ona wartość pojazdu?

Tak, przekracza kilkukrotnie wartosc pojazdu. Urealniony koszt naprawy to 18 000 zl a wartosc auta przed szkoda wg allianzu to 3700 zl. Nie wiem skad oni biora te ceny. Przeciez to jest jakis absurd. Za autko trzeba dac najmniej z 5000.

Jak najlepiej zajsc ubezpieczalnie z podaniem wartosci roszczenia zadoscuczynienia?

No w tym przypadku jesli koszt naprawy wynosi 18 000, to czy autko ma wartosc wg ubezpieczalni 3700, czy 5000 niczego nie zmienia, tak czy inaczej szkoda calkowita, i to jak sie patrzy:)

Te wartosci sa istotne z punktu widzenia wysokosci odszkodowania. Czyli roznicy pomiedzy wartoscia rynkowa i wartoscia zlomu. Tutaj jest zawsze sens walczyc chociazby o te kilkaset zlotych.

Z tym, ze wartosc 5000 podana przez pana pewnie jest wzeta z cen srednich tego modelu powiedzmy na allegro,c zy gieldach, ale ubezpieczalnie wyliczajac wartosc biora pod uwage chociazby przebieg, ilosc poprzednich wlascicieli, czy auto bylo sprowadzane itp, tak wiec nie zawsze mozna sie sugeowac warosciami z gieldy:)

Z PZU sie dowiedzialem ze ten rocznik z tym silnikiem chodzi od ok 3200 do 4840 zl w wartosciach dla ubezpieczalni. Srednia cena to 4100 a moj egzemplarz auta byl w doskonalej kondycji technicznej. Napisalem pisemko i czekam na odpowiedz.