dolegliwości po wypadku w pracy
Założył 151277, 27 listopada 2008 · 436 wyświetleń
Rozumiem, że tamten wypadek został uznany za wypadek przy pracy i masz 1 egzemplarz protokółu stwierdzajacego, że wypadek byl wypadkiem przy pracy i, że nie byl on z Twojej wyłącznej przyczyny?
Jesli tak, to proponowałabym Ci udać się do lekarza po opinię (pisemną) lekarską - czy te dolegliwości (uraz psychiczny) mogą mieć związek z tamtym zdarzeniem.
Na samym końcu druku Protokółu powypadkowego jest drobnym maczkiem napisane do jakiego Sądu Pracy mozna sie odwołać.
Ponieważ - nawet przy dobrej woli pracodawcy - prawo nie przewiduje żadnych uzupełnień i zmian w treści protokołu po jego zatwierdzeniu przez pracodawcę, wystapiłabym do Sądu Pracy z wnioskiem[ - z uwagi na ujawnienie się po jakimś czasie (podaj po jakim czasie) urazu psychicznego, (na co posiadasz odpowiednia dokumentacje medyczną), mającego związek z wypadkiem - o zmianę treśli ustaleń zawartych w Protokole powypadkowym, nr... z dnia.... i uznanie urazu psychicznego za uraz doznany w wyniku ww. wypadku.
Pozniej, jesli sprawa zakonczylaby sie pomyslnie - dostałbys wyrownanie "chorobowego" za czas nieobecnosci w pracy spowodowanej leczeniem zdrowia psychicznego i - byc moze - jednorazowe odszkodowanie z ZUS z tego tytułu.
Pracodawcę dobrze byłoby uprzedzić, ze nie jest to działanie przeciwko niemu, bo on zrobil co do niego nalezalo a teraz musisz tak wnioskować, żeby mieć pieniążki na dalsze leczenie, ewentualnie rente wypadkową z ZUS, ktora jest wyższa niz normalna.
Nie jestem pewna, czy jest inne wyjście niz to, ktore tu podałam.... Nie mialam takiego przypadku, ale ja bym właśnie tak zrobila....