Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

złamanie zmęczeniowe - kość strzałkowa

trycjusz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Złamałem kośc strzałkową idąc oblodzonym chodnikiem obok instytucji ( nie będe wymieniał nazwy) chcę od nich wyciągnąc odszkodowanie za złamanie kości oraz za straty związane z niemożnością wykonywania pracy. W jakiej kwocie moge domagać się odszkodowania??

n apoczątku dzięki za zainteresowanie sprawą.

Karetki nie było, mam świadków którzy odwieżli mnie na pogotowie i tam się dopiero okazało że jest to złamanie...... Czyli dopiero po ściągnięciu gipsu i rehabilitacjii mogę dochodzić swoich roszczeń?

• 11 lat później...
Witam, czy za załamanie zmęczeniowe ubezpieczyciel powinien wypłacić odszkodowanie. w trakcie biegu doznałem upadku, na badaniach rezonansem wykryto złamanie podejrzewają zmęczeniowe obu kości piszczelowych. ubezpieczyciel odmówił odszkodowania twierdząc ze jest to stan chorobowy a nie nagłe zdarzenie.

Dzień dobry bardzo proszę o pomoc jestem ubezpieczona w Ergo Hestia miałam zlamanie zmeczeniowe kosci strzalkowej w drodze do pracy i niestety dostałam wczoraj odmowę czy nic mi się nie należy???? 3 miesiące walczylam z nogą jescze teraz odczuwam ale tego się nie spodziewałam ponieważ za palec mały od ręki miałam przyznany 1 procent a tu nogą i nic???? Pozdrawiam JOANNA DLUZYNSKA I proszę o pomoc czy jest szansa czy mogę się odwolywac

Witaj Joanno,

jeżeli do urazu doszło w drodze do pracy, to niestety nie należy się odszkodowanie z ZUSu, ale jeżeli szłaś normalną drogą (bez zbaczania w inne miejsca) to należy Ci się 100% wypłaty w trakcie L4 a nie 80% tak jak w przypadku normalnego L4.

Prosisz jednak o pomoc w sprawie ubezpieczenia z Ergo Hestii, więc rozumiem, że chodzi o jakąś polisę indywidualną albo grupową od następstw nieszczęśliwych wypadków. Niestety takie polisy rządzą się swoimi prawami i wszystko zależy od zawartej umowy oraz od Ogólnych Warunków Ubezpieczenia. W nich jest wskazane, w jakich sytuacjach można uzyskać odszkodowanie. Radzę więc przejrzeć te dokumenty. Niestety takie polisy nie chronią nas w każdym przypadku występienia urazu.

Ważne jest to, jaki powód odmowy podał ubezpieczyciel. Mogłabyś to przytoczyć i napisać na co się powołali? Obawiam się jednak, że złamanie zmęczeniowe może nie być potraktowane jako nieszczęśliwy wypadek a co za tym idzie, część polis może nie obejmować ochroną takiego stanu chorobowego. Złamanie zmęczeniowe nie jest związane z nagłym urazem, ale dochodzi do niego stopniowo (nawet przez kilka tygodni czy miesięcy). Przyczyną są niewielkie mikro urazy kości, z nadmiernym obciążeniem więzadeł i mięśni. Tak czy inaczej radzę Ci się odwołać, bo pierwsze decyzje ubezpieczycieli są często zaniżone i krzywdzące.

Do do samego złamania nogi, to % uszczerbku na zdrowiu zależy od samego urazu, od leczenia i stanu zdrowia po zakończeniu leczenia. Wysyłam artykuł w temacie urazów nogi - może będzie pomocny.

W razie dalszych pytań zapraszam do wysłania zgłoszenia albo odpowiedź na forum.

Pozdrawiam,

Izabela

• 3 tygodnie później...

Witam Panie Andrzeju,

napisał Pan wiadomość "Witam, czy za załamanie zmęczeniowe ubezpieczyciel powinien wypłacić odszkodowanie. w trakcie biegu doznałem upadku, na badaniach rezonansem wykryto złamanie podejrzewają zmęczeniowe obu kości piszczelowych. ubezpieczyciel odmówił odszkodowania twierdząc ze jest to stan chorobowy a nie nagłe zdarzenie."

Rozumiem, że chodzi o jakąś polisę indywidualną albo grupową od następstw nieszczęśliwych wypadków. Niestety takie polisy rządzą się swoimi prawami i wszystko zależy od zawartej umowy oraz od Ogólnych Warunków Ubezpieczenia. W nich jest wskazane, w jakich sytuacjach można uzyskać odszkodowanie. Niestety takie polisy nie chronią nas w każdym przypadku wystąpienia urazu. Ubezpieczyciel wypłaca odszkodowanie za następstwo nieszczęśliwego wypadku a nieszczęśliwy wypadek jest wtedy, gdy mamy przyczynę zewnętrzną.

Złamanie zmęczeniowe nie jest związane z nagłym urazem, ale dochodzi do niego stopniowo (nawet przez kilka tygodni czy miesięcy). Tutaj przyczyną jest faktycznie stan chorobowy, więc podejrzewam, że ubezpieczyciel miał rację odmawiając przyznania świadczenia.

Życzę jednak dużo zdrowia i powodzenia. Radzę też odwołać się mimo wszystko, bo może ubezpieczyciel mimo wszystko zmieni zdanie.

Pozdrawiam,

Izabela