Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

pismo do zusu ,mialam wypadek w pracy

kasiatm12
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

na Twój wniosek to zakład pracy powinien napisać pismo przewodnie do ZUS oraz załączyć całą dokumentację powypadkową wraz z zaświadczeniem N-9 i zaświadczeniem zpogotowia ratunkowego jeśli udzielało Ci pomocy

kasiatm12 wrote:

musze napisac pismo do zusu ze mialam wypadek w pracy i niewiem jak czy moglby ktos mi napisac w watku taki wzor. z góry dziekuje

Dlaczego chcesz pisac pismo do ZUS? Czy jesteś osobą prowadzącą działalnośc gospodarczą i uległaś wypadkowi?

nie jestem osoba prowadzaca dzialalnosc gospodarcza tylko slyszalam ze w zakladzie musze zlozyc druk n9 oraz pisamo ktore zaklad z cala dokumentacja wysyla do zusu. juz sie wszystko wyjasnilo w tej sprawie ale mam jeszcze jedno pytanie odnosnie tego ze nalezy mi sie tez odszkodowanie z OC zakladu i jak ja mam teraz to załatwiać, czy trzeba jakies pismo napisac, jak tak to do kogo je zlozyc??? dodam ze jestem zielona w tych sprawach to dopiero moja pierwsza praca a w zakladzie bhpowiec nic nie mowil co i jak.

Jesli chcesz się starać o jednorazowe odszkodowanie musisz napisać pismo- wniosek do pracodawcy o skierowanie do lekarza orzecznika.

Pismo może wygladac np tak:

Wzwiązku z wypadfkiem przy pracy jakiemu uległam w dniu....prosze o skierowanie do lekarza orzecznika w celu ustalenia % uszczerbku na zdrowiu i wypłacenie odszkodowania.

Pismo razem z zaświadczeniem o stanie zdrowia N9 złóż w firmie za potwierdzeniem odbioru.

Również na drodze cywilno-prawnej mozna dochodzić dodatkowych roszczeń w związku z następstwami wypadku przy pracy i może to być :

- roszczenie o jednorazowe odszkodowanie jeśli poszkodowany w wypadku przy pracy uważa, że ustawowe jednorazowe odszkodowanie przyznane przez ZUS jest zbyt niskie (art. 444 § 1 K.c.)

- roszczenie o zadośćuczynienie (art. 445 K.c.)

- roszczenie o rentę uzupełniającą (art. 444 § 2 K.c.).