kasiatm12 Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 musze napisac pismo do zusu ze mialam wypadek w pracy i niewiem jak czy moglby ktos mi napisac w watku taki wzor. z góry dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dark59 Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 na Twój wniosek to zakład pracy powinien napisać pismo przewodnie do ZUS oraz załączyć całą dokumentację powypadkową wraz z zaświadczeniem N-9 i zaświadczeniem zpogotowia ratunkowego jeśli udzielało Ci pomocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 kasiatm12 wrote: musze napisac pismo do zusu ze mialam wypadek w pracy i niewiem jak czy moglby ktos mi napisac w watku taki wzor. z góry dziekuje Dlaczego chcesz pisac pismo do ZUS? Czy jesteś osobą prowadzącą działalnośc gospodarczą i uległaś wypadkowi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasiatm12 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 nie jestem osoba prowadzaca dzialalnosc gospodarcza tylko slyszalam ze w zakladzie musze zlozyc druk n9 oraz pisamo ktore zaklad z cala dokumentacja wysyla do zusu. juz sie wszystko wyjasnilo w tej sprawie ale mam jeszcze jedno pytanie odnosnie tego ze nalezy mi sie tez odszkodowanie z OC zakladu i jak ja mam teraz to załatwiać, czy trzeba jakies pismo napisac, jak tak to do kogo je zlozyc??? dodam ze jestem zielona w tych sprawach to dopiero moja pierwsza praca a w zakladzie bhpowiec nic nie mowil co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 Jesli chcesz się starać o jednorazowe odszkodowanie musisz napisać pismo- wniosek do pracodawcy o skierowanie do lekarza orzecznika.Pismo może wygladac np tak: Wzwiązku z wypadfkiem przy pracy jakiemu uległam w dniu....prosze o skierowanie do lekarza orzecznika w celu ustalenia % uszczerbku na zdrowiu i wypłacenie odszkodowania. Pismo razem z zaświadczeniem o stanie zdrowia N9 złóż w firmie za potwierdzeniem odbioru. Również na drodze cywilno-prawnej mozna dochodzić dodatkowych roszczeń w związku z następstwami wypadku przy pracy i może to być :- roszczenie o jednorazowe odszkodowanie jeśli poszkodowany w wypadku przy pracy uważa, że ustawowe jednorazowe odszkodowanie przyznane przez ZUS jest zbyt niskie (art. 444 § 1 K.c.)- roszczenie o zadośćuczynienie (art. 445 K.c.)- roszczenie o rentę uzupełniającą (art. 444 § 2 K.c.). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi