Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

spłata odszkodowania

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W roku 1995 spowodowałem wypadek będąc w stanie nietrzeźwym, w konsekwencji uszkodziłem pojazd obywatela Niemiec. Oczywiście odbyła sie normalna procedura - sprawa karna - nastepnie wyrok . Po tym wszystki otrzymałem od PZU wezwanie do zapłaty 37 tyś zł co na tamte czasy było kwota wielka oczywiście tej kwoty nie zapłaciłem -poprosiłem o zapłatę w małych ratach - PZU przystało na to płaciłem po 100 zł. W 2005 do moich drzwi zapukał pan windykator , który przedstawił ,iz płatności nalezy podwyzszyć i zgodziłem sie przy mocnym nacisku pana windykatora na zapłate miesięczna po 250 zł oraz dobrowolma wpłate z dodatkowych poborów - pan powiedział , że jezli płatności będa odbywały sie systematycznie to już sie niezobaczymy . Dosłownie 3 dni temu w mojej skrzynce pocztowej znalazłem koperte z informacja iż mam sie skontaktować z panem windykatorem oczywiście natychmiast zadzwoniłem . Pan powiedził ,że nie podobaja mu sie moje płatności - mało spłaciłem i musimy sie spotkać , abym posiadał zaświadczenie z pracy o wysokości dochodów , gdyz musimy sporzadzić zeznanie oraz okresli wysokość rat abym jak najszybciej spłacił zasadniczą kwotę szkody .

Moje pytanie :

1 czy mam obowiazek przedstawienia panu windykatorowi zaświadczenie z pracy o wysokości dochodów

2 czy firma PZU powinna wcześniej poinformować mnie ,że wysyła windykatora

3 czy po spłaceniu zasadniczej kwoty PZU negocjuje wysokość odsetek

oczywiście PZU może żądać odsetek i wszcząć postępowanie regresyjne w każdej chwili. Tak samo jak ty - gdy ktoś Ci jest dłużny kwotę pieniędzy nie będzie czekał na spłatę 20 lat, będziesz chciał otrzymać pieniądze jak najszybciej łącznie z odsetkami.