adam3337 Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 jestem zarejestrowany na czas okrelony do31.12br.moje m-czzne wynagr to845,17.ulegl em wypadkowi przed koncem pracy kierownictwa nie bylo wiec nie mialem komu zgl osic wypadku co w tej sytuacji zrobic?ile bym dotawal pieniedzy z tyt wypadku mam na godz10zl netto przelewy na konto to845.17netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Zglosic wypadek pracodawcy. Podac swiadków.Poczytac inne posty tu na Forum w podobnych sprawach - jest ich mnostwo.O wysokosci odszkodowania decyduje lekarz orzecznik ZUS.Najpierw trzeba dopilnowac formalnosci, zeby wypadek byl uznany za wypadek przy pracy, a nie myslec od razu ILE ILE ILE..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam3337 Opublikowano 30 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 ile pensji mi sie nalezy?mam na utrzymaniu zone i nieppelnosprawne dziecko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 adam3337 wrote:ile pensji mi sie nalezy?mam na utrzymaniu zone i nieppelnosprawne dzieckoJesli wypadek zostanie uznany za wypadek przy pracy to za czas niezdolnosci do pracy bedziesz mial wyplacone "chorobowe wypadkowe" czyli 100% - podczas gdy "normalne chorobowe" jest płacone tylko w wysokosci 80%.Tak jak pisalam - wysokosc odszkodowania z ZUS zalezy od tego ile procent uszczerbku na zdrowiu stwierdzi lekarz orzecznik. ZUS na dzien dzisiejszy placi:W okresie od 1 kwietnia 2008 r. do 31 marca 2009 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą:o 538 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu o 538 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z tytułu zwiększenia tego uszczerbku co najmniej o 10 punktów procentowycho 9 419 zł z tytułu orzeczenia całkowitej niezdolności do pracy oraz niezdolności do samodzielnej egzystencji ubezpieczonegoo 9 419 zł z tytułu orzeczenia całkowitej niezdolności do pracy oraz niezdolności do samodzielnej egzystencji wskutek pogorszenia się stanu zdrowia rencistyo 48 439 zł, gdy do jednorazowego odszkodowania uprawniony jest małżonek lub dziecko zmarłego ubezpieczonego lub rencistyo 24 219 zł, gdy do jednorazowego odszkodowania uprawniony jest członek rodziny zmarłego ubezpieczonego lub rencisty inny niż małżonek lub dzieckoo 48 439 zł, gdy do jednorazowego odszkodowania uprawnieni są równocześnie małżonek i jedno lub więcej dzieci zmarłego ubezpieczonego lub rencisty oraz 9 419 zł z tytułu zwiększenia tego odszkodowania przysługującego na każde z tych dziecio 48 439 zł, gdy do jednorazowego odszkodowania uprawnionych jest równocześnie dwoje lub więcej dzieci zmarłego ubezpieczonego lub rencisty oraz 9 419 zł z tytułu zwiększenia tego odszkodowania przysługującego na drugie i każde następne dzieckoo 9 419 zł, gdy obok małżonka lub dzieci do jednorazowego odszkodowania uprawnieni są równocześnie inni członkowie rodziny zmarłego ubezpieczonego lub rencisty; każdemu z nich przysługuje ta kwota, niezależnie od odszkodowania przysługującego małżonkowi lub dzieciomo 24 219 zł, gdy do jednorazowego odszkodowania uprawnieni są tylko członkowie rodziny inni niż małżonek lub dzieci zmarłego ubezpieczonego lub rencisty oraz 9 419 zł z tytułu zwiększenia tego odszkodowania przysługującego na drugiego i każdego następnego uprawnionego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam3337 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 co zrobic gdy pracodawca occiaga sie ze spisaniem protokolu powypadkowego w obec nosci bhp-owca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Moze pomoze pisemne ponaglenie z adnotacją, ze jesli (np.) do 20 grudnia nie dostaniesz Protokolu to zwrocisz sie z prosba o pomoc do Panstwowej Inspekcji Pracy.Mam wrazenie, ze to pomoze..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi