Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

zlamanie nadgarstka reki prawej

adam3337
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

jestem zarejestrowany na czas okrelony do31.12br.moje m-czzne wynagr to845,17.ulegl em wypadkowi przed koncem pracy kierownictwa nie bylo wiec nie mialem komu zgl osic wypadku co w tej sytuacji zrobic?ile bym dotawal pieniedzy z tyt wypadku mam na godz10zl netto przelewy na konto to845.17netto.

Zglosic wypadek pracodawcy. Podac swiadków.

Poczytac inne posty tu na Forum w podobnych sprawach - jest ich mnostwo.

O wysokosci odszkodowania decyduje lekarz orzecznik ZUS.

Najpierw trzeba dopilnowac formalnosci, zeby wypadek byl uznany za wypadek przy pracy, a nie myslec od razu ILE ILE ILE..... ;) :P

adam3337 wrote:
ile pensji mi sie nalezy?mam na utrzymaniu zone i nieppelnosprawne dziecko
Jesli wypadek zostanie uznany za wypadek przy pracy to za czas niezdolnosci do pracy bedziesz mial wyplacone "chorobowe wypadkowe" czyli 100% - podczas gdy "normalne chorobowe" jest płacone tylko w wysokosci 80%.
Tak jak pisalam - wysokosc odszkodowania z ZUS zalezy od tego ile procent uszczerbku na zdrowiu stwierdzi lekarz orzecznik. ZUS na dzien dzisiejszy placi:

W okresie od 1 kwietnia 2008 r. do 31 marca 2009 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą:
o 538 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu
o 538 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z tytułu zwiększenia tego uszczerbku co najmniej o 10 punktów procentowych
o 9 419 zł z tytułu orzeczenia całkowitej niezdolności do pracy oraz niezdolności do samodzielnej egzystencji ubezpieczonego
o 9 419 zł z tytułu orzeczenia całkowitej niezdolności do pracy oraz niezdolności do samodzielnej egzystencji wskutek pogorszenia się stanu zdrowia rencisty
o 48 439 zł, gdy do jednorazowego odszkodowania uprawniony jest małżonek lub dziecko zmarłego ubezpieczonego lub rencisty
o 24 219 zł, gdy do jednorazowego odszkodowania uprawniony jest członek rodziny zmarłego ubezpieczonego lub rencisty inny niż małżonek lub dziecko
o 48 439 zł, gdy do jednorazowego odszkodowania uprawnieni są równocześnie małżonek i jedno lub więcej dzieci zmarłego ubezpieczonego lub rencisty oraz 9 419 zł z tytułu zwiększenia tego odszkodowania przysługującego na każde z tych dzieci
o 48 439 zł, gdy do jednorazowego odszkodowania uprawnionych jest równocześnie dwoje lub więcej dzieci zmarłego ubezpieczonego lub rencisty oraz 9 419 zł z tytułu zwiększenia tego odszkodowania przysługującego na drugie i każde następne dziecko
o 9 419 zł, gdy obok małżonka lub dzieci do jednorazowego odszkodowania uprawnieni są równocześnie inni członkowie rodziny zmarłego ubezpieczonego lub rencisty; każdemu z nich przysługuje ta kwota, niezależnie od odszkodowania przysługującego małżonkowi lub dzieciom
o 24 219 zł, gdy do jednorazowego odszkodowania uprawnieni są tylko członkowie rodziny inni niż małżonek lub dzieci zmarłego ubezpieczonego lub rencisty oraz 9 419 zł z tytułu zwiększenia tego odszkodowania przysługującego na drugiego i każdego następnego uprawnionego.

Moze pomoze pisemne ponaglenie z adnotacją, ze jesli (np.) do 20 grudnia nie dostaniesz Protokolu to zwrocisz sie z prosba o pomoc do Panstwowej Inspekcji Pracy.

Mam wrazenie, ze to pomoze..... ;)