zaniedbanie ze strony pracodawcy odszkodowanie

Założył Joana, 29 listopada 2008 · 357 wyświetleń

Joana

witam serdecznie

chciałabym zapytać wg czego ustala się czy wypadek jest wypadkiem przy pracy czy też nie? dokładnie 3 miesiące temu naderwałam sobie mięśnie prawego przedramienia, oczywiście miało to miejsce w czasie pracy. pan z BHP spisał protokół na zwykłej kartce papieru bardzo niewyraźnym pismem, nie dostałam żadnego protokołu do podpisania i w ogóle przez te 3 miesiące nie otrzymałam żadnej informacji odnośnie mojego wypadku. sprawa zdaje się ucichła a ja ciągnę zwolnienie lekarskie i uczęszczam regularnie na rehabilitację za, którą sama płacę. Mam wrażenie, że mój wypadek nie został nawet zgłoszony do PIP-u co uważam za typowe zaniedbanie pracodawcy. Czy jest jeszcze jakaś szansa na to aby rozwiązać ten problem czy raczej sprawę można uznać za przedawnioną???

proszę o pomoc w tej sprawie.

pozdrawiam Joana.

Ewania

Joanno, do PIP zglasza sie wylacznie wypadki zbiorowe, ciezkie i smiertelne. Naderwanie mięśnia nie zalicza sie (raczej) do wypadkow ciezkich, nie bylo wiec potrzeby zglaszania do PIP.

Co do samej procedury - poczytaj tutaj: link zewnętrzny zablokowany jak rowniez - moja rada - poczytaj INNE POSTY w tym temacie na tutejszym forum. Z pewnoscia odnajdziesz kilka bardzo podobnych spraw do Twojej - są tam rowniez porady i odpowiedzi, ktore pomogą Ci w Twojej sprawie.

Ewania

A tymczasem - napisz do pracodawcy pisemko z zapytanie CO DALEJ dzieje się z wypadkiem, ktoremu uleglas w dniu...... i zgloszonym przez Ciebie w dniu tym i tym....

Pracodawca mial od dnia zgloszenia 14 dni na sporzadzenie Protokolu powypadkowego, ktorego 1 egzemplarz powinnas dostac...... 🙁

dark59
do 3 lat wstecz możesz dochodzić swoich praw , najpierw u pracodawcy a jeśli to nie daje zadowalającego efektu to możesz sprawę skierować do sądu pracy.Dotyczy to zarówno wypadku w pracy jak i innych spraw pracowniczych, jak np. sprostowania świadectwa pracy,czy zapłaty za niewykorzystany urlop po rozstaniu się z pracodawcą i inne
Ewania

dark59 napisał(a):

do 3 lat wstecz możesz dochodzić swoich praw ,

Jesli chodzi o wypadek przy pracy - nie ma ograniczenia 3 lat dla terminu zgloszenia wypadku.

Joana

bardzo dziękuję za odpowiedź 😉 postaram się jak najszybciej wystosować konkretne pismo

serdecznie pozdrawiam AsiA.

martus 1234
Co zrobic jezeli pracodawca b nie chce spisac protokolu powypadkowego twierdzac ze nie byl przy wypadku i nie wyslal go do tej pracy
behapowka

martus 1234 napisał(a):

Co zrobic jezeli pracodawca b nie chce spisac protokolu powypadkowego twierdzac ze nie byl przy wypadku i nie wyslal go do tej pracy

O wypadku zawiadomic pracodawcę na piśmie ( za potwierdzeniem odbioru), opisać co się stalo i kiedy. jesli są świadkowie podać nazwiska i poprosić o sporządzenie dokumentacji powypadkowej.
Jeśli w dalszym ciągu pracodawca będzie sie opierał przed sporządzeniem dokumentacji możesz zawiadomić PIP.