marbo5 Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 witam mam pytanie odnosnie odszkodowania bowiem w pracy doznałem urazu złamania kosci pakiczk palca wskazującego.złamanie otwarte ,szycie paznociec sciągniety.szycie jeszcze innego miejsca na palcu1.pytanie czy w zusie warto sie starac o odszkodowanie?2.czy mimo złamnia chce pracowac i nie brac chorobowego ale wypadek jest zgłoszony.czy zus to mi zaliczy?3.cz w pzu dostane odzkodowani(jestem ubezpieczony od wypadków)mino braku zwolnienia bo nie potrzebuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Ad 1. Warto. Ale - musi byc wypadek uznany za wypadek przy pracy.Ad 2. Zwolnienie teoretycznie nie ma wplywu na wysokosc odszkodowania - jednak, jesli pracownik moze pracowac po wypadku to nieodparcie nasuwa sie skojarzenie, ze uszczerbek na zdrowiu byl minimalny, prawie zaden...... Poza tym - wydaje mi sie, ze o tym, czy pracownik zdolny jest do wykonywania swojej pracy decyduje lekarz a nie pacjent..... ????Ad 3. Odszkodowanie (zarowno w ZUS jak i w Towarzystwach Ubezpieczeniowych (typu PZU) przyznaje sie za uszczerbek na zdrowiu a nie za liczbe dni zwolnienia. Ale..... patrz odp. na pyt. 2.Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi