Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek drogowy w pracy

dark59
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

pracownik jadąc samochodem słuzbowym w czasie pracy potrącił śmiertelnie pieszego , czy taki wypadek należy zgłosić do Państwowej Inspekcji Pracy jako wypadek śmiertelny?

czy jest to wypadek zbiorowy-kierowca doznał urazu kości nosa, a drugi pracownik jadący razem z nim nie miał urazu,a pieszy,który zmarł nie był naszym pracownikiem?

Jak piszesz, nie był to pracownik firmy, więc nie ma potrzeby zgłaszania do IP.

Skoro drugi pracownik nie zostal poszkodowany w wypadku nie będzie to wypadek zbiorowy.

Dokumentację powypadkową sporządza się dla pracowika poszkodowanego - ktory doznałm urazu.

Tylko wypadki ciężkie, zbiorowe i śmiertelne prqacodawca ma obowiązek zgłosić do IP i prokuratora.

• 2 lata później...
pszczółka wrote:
We wrześniu ub. roku miałam wypadek komunikacyjny w pracy. Sprawca TIR na przejściu dla pieszych jechał rozpędzony i naczepą uderzył w mój samochód. Po czym jeszcze naczepą rozszarpał drzwi , błotnik, zderzak, nadkole , urwał lusterko. Odjechał bardzo szybko w nieznanym kierunku. Rejestracja była zagraniczna i nie dokładnie ją zapamiętałam. Wezwałam policję. Sprawcę do dziś nie ustalono. Odszkodowania nie dostałam za uszkodzony samochód, bo jeszcze policja nie umorzyła sprawy.W skutku wypadku doznałam urazów i skręcenia kręgów szyjnych. Nosiłam gorset przez 6 tygodni. Po 2,5 miesiącach chorobowego poszłam do pracy i chodziłam w dalszym ciągu na rehabilitację. Do pracy zmuszona byłam pójść gdyż groziło mi zwolnieniem z pracy. Do złożenia dokumentów do odszkodowania z ZUS(jako wypadku w pracy) brakowało mi tylko badania rezonansem magnetycznym , które miałam zrobić 12 czerwca.
Pech chciał, że 3 czerwca miałam następny wypadek komunikacyjny w pracy. Gdy zwolniłam aby wjechać wprawą boczną drogę uderzył we mnie rozpędzony samochód, po czym wylądowałam samochodem w rowie rozbijając się o krzaki i zawieszając na konarze drzewa.
Wezwałam policję, Policja ukarała sprawcę. Na własny koszt sprowadziłam rozbite auto do domu. Po wypadku zgłosiłam się na badania i zostałam w szpitalu. Doznałam urazu kręgosłupa i skręcenia kręgów szyi i obrażeń powierzchownych. Wczoraj wyszłam ze szpitala mam nosić gorset przez dwa tygodnie i zgłosić się na wizytę u ortopedy.

Czy w tym przypadku dostane tylko odszkodowanie z drugiego wypadku?

• 2 tygodnie później...
Są to dwa odrębne wypadki, czy w obydwu została sporządzona dokumentacja powypadkowa i wypadki uznano za wypadki przy pracy, lub traktowane na równi z wypadkami przy pracy? Jeśli tak - to tak, jak napisałam: dwa odrębne wypadki i dwa odrębne wnioski do ZUS o wypłatę jednorazowego odszkodowania.