Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek spowodowany przez kierowce tira ubezpiczyciel PZU

Rekomendowane odpowiedzi

niedawno kupiłem auto, dokładnie w tydzień po zakupie miałem wypadek spowodowany przez kierowce tira. policja była na miejscu, została sporządzona notatka i kierowca dostał mandat.moje auto i jego było ubezpieczone w pzu. problem w tym ze przez ten tydzień czasu nie zdążyłem go ani zarejestrować, ani dalej ubezpieczyć, ubezpieczeni kończy sie formalnie w połowie grudnia. , pojazd jest już obejrzany przez rzeczoznawce i wystawiony na aukcje pzu. nie wiem czy jeżeli znajdzie sie kupiec na aukcji to ja wtedy dostaje odszkodowanie i pieniądze jaki on zapłaci za moje auto na aukcji?? czy lepiej nie zgodzić sie na sprzedaż, wziąć odszkodowanie i sprzedać auto na części?? bo ja już nim jeździć nie będę.i jak w tej sprawie wygląda jeszcze sprawa rejestracji i dalszego ubezpieczenia auta?? czy jeżeli zdecyduje się je sprzedać to na ile( jak długo) muszę je ubezpieczyć a czy jeżeli nie to czy mogę je sprzedać na części?? dodam że podatek za auto jest zapłacony w us.

czy auto warto sprzedać na części czy w całości zależy od Ciebie, najlepiej zapytaj kogoś kto się na tym zna ile mogą być w sumie warte wszystkie nie zniszczone części samochodu.

Pieniądze ze sprzedaży wraku trafią do Ciebie, po doliczeniu odszkodowania z tytułu szkody całkowitej wypłaconej przez ubezpieczalnie całość kwoty musi się równać wartości samochodu sprzed szkody.

Dopóki auto będzie Twoją własnością musisz płacić OC, niezależnie czy jeździ, czy przejechał po nim walec. Na części możesz sprzedać, ale dopóki go nie wyrejestrujesz to nadal musisz płacić OC, a z kolei żeby wyrejestrować musisz albo sprzedać albo zezłomować, a tam samych papierów, czy samych wyciętych nr VIN nie przyjmą, musisz dostarczyć pojazd

Tak jeszcze gwoli scislosci, skoro pisze Pan, ze jeszcze nie zarejestrowal Pan pojazdu, to jesli dotychczas Pan tego nie zrobil prosze przeslac do ubezpieczalni umowe kupna - sprzedazy auta, czy fakture na nie. Dopoki pan tego nie zrobi nie jest pan uprawniony do otrzymania odszkodowania, skoro nie figuruje Pan jako wlasciciel w Dowodzie rejestracyjnym