Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

brak faktury

Rekomendowane odpowiedzi

Jaką kwotę za uszkodzenie mojego samochodu powinno wypłacić PZU-jeśli mam szkode wycenioną na 2000zł- a PZU wypłaciło mi niecałe 500 zł-według ich zaniżonego kosztorysu-nadmieniam iż sam. mam wyceniony wg kosztorysu wg cen obowiązujących w Niemczech-ponieważ tam mieszkam, a sprawca szkody był ubezpieczony w Polsce w PZU.Czy muszę przedstawic fakturę Vat za naprawę- żeby mi dopłacili całość jeśli ja nie zamierzam naprawiać sam. poniewaz planuję go sprzedać. mam zamiar się odwołać do PZU-a jeśli to nie pomoże sprawę kieruję do sądu-czy słusznie? Proszę o odpowiedź.

oczywiście odwołuj się od decyzji. Nie musisz przedstawiać faktur o ile nie wybrałaś fakturowej metody rozliczenia a jedynie kosztorysową. musisz przedstawić argumenty (np. w postaci aktualnych cen części) i na ich podstawie żądać podwyższenia odszkodowania.

Pozwole sobie nie zgodzic sie z michałem:)

Znam bardzo mało przypadków, gdzie ubezpieczyciel wypłacił większa kwotę "na słowo", bo poszkodowany twierdził, że za tyle kupił części.

Generalną zasadą jest, że zwrotowi podlegają udokumentowane zakupy, czy usługi.

Tak samo jakby Pani twierdziła, że naprawiła pojazd za 5000 ale nie ma na to faktury.

Tak wiec wedlug mnie przynajmniej walka bez dokumentacji bedzie ciezka