Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Brak sporządzenia Protokołu wypadkowego

bambo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Jak wcześniej już opisałem że miałem wypadek w pracy ale przypomnę tylko tyle że został mi urwany palec prawej ręki ( kciuk ) i przyszyty zgłoszenie wypadku zostało spisane przez BHP -ca po tygodniu tylko z tym że data widnieje taka w którym został spowodowany wypadek i na tym koniec.

Minęło 3 tygodnie od wypadku a do dziś nie został sporządzony protokół powypadkowy i nie wiem co mam dalej robić.

Wypadek zgłosiłem sam do PIP bo myślałem że ktoś się pofatyguje i spisze ze mną jakiś może protokół powypadkowy ale minęło już dwa dni i dalej nic .

Proszę o pomoc co mam dalej robić czy napisać jakąś skargę na BHP? jeżeli tak to gdzie można znajść jakiś wzór skargi .

Z góry bardzo dziekuje za jakieś wskazówki !!!!!

NAPISZ (i wyslij listem POLECONYM) do pracodawcy pismo o NIEZWŁOCZNE dostarczenie Ci 1 egzemplarza Protokółu powypadkowego w związku ze zdarzeniem, ktore mialo miesjce w dniu......., w wyniku ktorego doznales urazu: ....................

Do wiadomości: PIP.

Sobie tez zostaw kopię.

I czekaj jeszcze chwilę.

1. Jak długo mam czekać na odpowiedź ze strony pracodawcy.

2 Czy ten wypadek powinienem też zgłosić do prokuratury

3. Mam rozumieć że to pismo co wyślę do pracodawcy to też do PIP.

4. Czy po zakończonej chorobie mogę się domagać odszkodowania z ytułu wypadku przy pracy i czy jest taka możliwość żeby wypadek został nie uznany ?

Tylko chciałbym podkreślić że wszystkie czynności były wykonywane na polecenie przełożonego tj. Kierownika .

bambo wrote:
1. Jak długo mam czekać na odpowiedź ze strony pracodawcy.
2 Czy ten wypadek powinienem też zgłosić do prokuratury
3. Mam rozumieć że to pismo co wyślę do pracodawcy to też do PIP.
4. Czy po zakończonej chorobie mogę się domagać odszkodowania z ytułu wypadku przy pracy i czy jest taka możliwość żeby wypadek został nie uznany ?
Tylko chciałbym podkreślić że wszystkie czynności były wykonywane na polecenie przełożonego tj. Kierownika .
1.
Pracodawca a wlasciwie powolany przez niego zespol powypadkowy, ma 14 dni na sporzadzenie protokołu. Z tym protokolem powinni Cie zapoznac PRZED zatwierdzeniem go przez pracodawce. Tak wiec - w ciagu 14 dni od otrzymania Twojego pisma powinien sie u Ciebie zjawic zespol powypadkowy (2 osoby; bhpowiec, jako przedstawiciel pracodawcy + przedstawiciel pracownikow).
2. Nie.
3. Tak.
4.
Tak, o odszkodowanie bedziesz mogl sie starac po zakonczonej chorobie JESLI Twoj wypadek zostanie uznany za wypadek przy pracy. JESLI nie okaze sie, ze WYŁĄCZNĄ przyczyna wypadku było Twoje rażące niedbalstwo lub nieprzestrzeganie przepisów bhp to odszkodowanie zostanie przyznae gdy lekarz orzecznik stwierdzi uszczerbek na zdrowiu.
Oczywiscie, ze jest tez mozliwosc, ze wypadek nie zostanie uznany. Zeby wypadek byl wypadkiem przy pracy muszą byc spelnione ŁĄCZNIE 4 elementy:
Zdarzenie musi byc nagłe, spowodowane przyczyną zewnętrzną, musi mieć zwiazek z wykonywana pracą oraz powodowac uraz lub smierc. To zespol ocenia w toku postepowania, czy elementy tej definicji mialy miejsce. Jesli brak choc jednego - nie bedzie to wypadek przy pracy.
Przeczytaj też TU:
http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79