Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odmowa wypłaty odszkodowania AC z pzu, umowa darowizny

Rekomendowane odpowiedzi

Czy umowa darowizny rodzi obowiązek zawarcia nowej polisy ac?

Rok temu teściu kupił samochód, którego byłam współwłaścicielem. W lipcu tego roku poprzez umoe darowizny stałam się właścicielem tego auta.

Na nieszczęście zdarzył się wypadek, no i pojawił się problem, bo nie chcą wypłacić mi odszkodowania, twierdząc, że polisa jest nieważna, bo powinnam zawrzeć nową.

Drugie pytanie to jeśli już poszłam do przedstawiciela pzu z nowym dowodem rejestracyjnym a ta osoba podpisała i opieczętowała mi tylko "świstek" od polisy - ten, który dają mi po zawarciu ubezpieczenia, i zmieniła na nim nr rejestracyjny samochodu to czy mogę się na to powołać chcąc uzyskać odszkodowanie??

Generalnie jest tak, że dobrowolna umowa auto-casco wygasa w przypadku zmiany właściciela pojazdu ale są tu pewne wyjątki, np. niektóre firmy stosują zapis, że umowa ubezpieczenia jest kontynuowana, jeżeli nowym właścicielem jest dotychczasowy użytkownik pojazdu. Taka sytuacja ma miejsce np. w sytuacji wykupu samochodu leasingowanego. Niezależnie od tego odwołuj się od decyzji odmowy wypłaty, ponieważ skoro byłaś współwłaścicielm to na pewno razem z teściem wpisana byłaś do polisy AC. Jeżeli teść darował Ci przypadającą na niego cześć własności, to można uznać, że w tej sytuacji to on odstąpił od umowy ubezpieczenia, a Ty wstąpiłaś w całości w prawa i obowiązki umowy. Formalnie należało powiadomić o tym TU, ale wydanie decyzji odmownej w przypadku braku takiego powiadomienia wydaje mi się zbyt daleko idącą restrykcją.

Inna rzeczą jest umowa obowiązkowa OC, która automatycznie przechodzi na nowego właściciela i dlatego w umowie koryguje się dane. Nabywca może taką umowę wypowiedzieć w terminie 30 dni, jeżeli chce np. zawrzeć ubezpieczenie w innej firmie

Tzn. jest tak. Na samej polisie mnie nie ma, ale na tym papierku, tj. potwierdzeniu do polisy już jestem wpisana. Dopiero po wypadku zwróciłam na to uwagę, ale to nie jest mój błąd tylko błąd przedstawiciela pzu. Tak samo było w przypadku, gdy nabyłam prawo do całości samochodu (podkreślam, że przez umowę darowizny). Pojechałam z nowym dowodem rejestracyjnym w celu zmiany polisy, czy zawarciu nowej (wiedziałam, że musze się zgłosić do ubezpieczalni i to zrobiłam), ale Pani, do której się stawiłam nie poinformowała mnie, że trzeba zawrzeć nową polisę, tylko zmieniła nr rejestracyjnym na tym potwierdzeniu do polisy, podpisała, opieczętowała i tyle. uznałam więc, że wszystko jest ok. Jednak nie. I teraz nie wiem, czy mogę powołać się w sądzie na błąd przedstawiciela pzu??

sorki, kliknęło mi się.

pojechałas do pzu zgłosic ze zmieniłas dowod rejestracyjny i zgodnie z tym naniesiono ci taka zmiane. pani w okienku nie analizowała całej złożoności tej sytuacji. powolujac sie w sadzie na ta pieczątkę mozesz dowiezc jedynie, że poinformowalaś o zmianach. To czy w związku ze zmianą właściciela zmieniły sie warunki umowy AC musisz wyczytać w OWU, to tamte zapisy są istotne bo to wg nich zawierałaś polisę. Z tego co piszesz wynika, że jednak właściciel się zmienił, co zdecydowanie ma o zasadnicze znaczeni dla umowy AC.

Oczywiście, że jest to bardzo istotne! Dlatego ja bym składał odwołanie powołując się na tę okoliczność. Przecież pojazdu nie nabyła osoba trzecia tylko dotychczasowy współwłaściciel (inaczej mówiąc WŁAŚCICIEL części prawa własności) pojazdu. Może faktycznie chodziło o ten brak zapisu twoich danych w polisie? Można to przecież udokumentować przedstawiając kopię starego dowodu rejestracyjnego (jeżeli posiadasz) lub umowę zakupu pojazdu, który nabyłąś wspólnie z teściem i na której będą Twoje dane jako współnabywcy.

No starego dowodu nie mam, ale mam umowę kupna sprzedaży i decyzje o zarejestrowaniu z urzędu, także posiadam dokumenty potwierdzające to, że byłam współwłaścicielem. Z tym, że na piśmie nie ma już informacji o możliwości odwołania tylko możliwość wkroczenia na drogę sądową.

A kto Ci zabroni składać odwołanie? Informacja o możliwości dochodzenia sprawy przed sądem jest obowiązkowa i dlatego jest umieszczana na pismach odmownych. Zrób kopie tych dokumentów i złóż odwołanie, a do sądu zawsze zdążysz jak nie będzie innego wyjścia.