maja77 Opublikowano 25 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Mam pytanie. Mój wujek pracował jako kierowca samochodu ciężarowego i zmarł w trasie na zawał. W zasadzie zasłabł w samochodzie a zmarł w szpitalu. Ciocia prawdopodobnie nie dostanie odszkodowania jednorazowego od ZUS bo w protokole powypadkowym nie uznano tego jako wypadek przy pracy. Prokuratura także umorzyła śledztwo nie znajdując udziału osób trzecich. Szkoda mi bardzo cioci i szukamy jakiegoś rozwiązania, bo została bez środków do życia. Nie mieli dzieci i wujek był jedynym żywicielem rodziny. Dowiedziałyśmy się jednak że wujek nie miał aktualnych badań lekarskich - jest to napisane w protokole powypadkowym. Czy ma to jakiś wpływ? Czy można na tej podstawie żądać odszkodowania od pracodawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 25 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 maja77 wrote:Mam pytanie. Mój wujek pracował jako kierowca samochodu ciężarowego i zmarł w trasie na zawał. W zasadzie zasłabł w samochodzie a zmarł w szpitalu. Ciocia prawdopodobnie nie dostanie odszkodowania jednorazowego od ZUS bo w protokole powypadkowym nie uznano tego jako wypadek przy pracy. Prokuratura także umorzyła śledztwo nie znajdując udziału osób trzecich. Szkoda mi bardzo cioci i szukamy jakiegoś rozwiązania, bo została bez środków do życia. Nie mieli dzieci i wujek był jedynym żywicielem rodziny. Dowiedziałyśmy się jednak że wujek nie miał aktualnych badań lekarskich - jest to napisane w protokole powypadkowym. Czy ma to jakiś wpływ? Czy można na tej podstawie żądać odszkodowania od pracodawcy?1) Samo w sobie brak aktualnych badań nie musi oznaczać uznania zdarzenia za wypadek przy pracy (czyli zdarzenie nagłe, wywołane przyczyną zewnętrzną, powodujące uraz lub śmierć);2) Pkt 1. Należałoby wykazywać, że charakter pracy miał bezpośredni związek z zawałem. Samo uznanie wypadku za wypadek przy pracy nie oznacza jeszcze możliwości odszkodowania i zadośćuczynienia od pracodawcy (lub jego ubezpieczyciela). Jednak brak badań obciąża pracodawca, jest to zaniedbanie, które doprowadziło do wypadku. Wówczsa można domagać się roszczeń od pracodawcy na zasadzie winy. Ewentulanie w przypadku gdy był to zakład transportowy to można również na zasadzie ryzyka. Wyrok z dnia 5 lutego 1997 r. II UKN 85/96 "Przyczyną zewnętrzną wypadku przy pracy, w rozumieniu art. 6 § 1 ustawy z dnia 12 czerwca 1975 r. o świadczeniach z tytułu wypadków przy pracy i choróbzawodowych (jednolity tekst: Dz. U. z 1983 r., Nr 30, poz. 144 ze zm.) może być wykonywanie codziennych obowiązków pracowniczych, jeżeli przyczyniły się w znaczącym stopniu do pogorszenia somoistnej choroby pracownika". Wyrok z dnia 21 maja 1997 r. II UKN 130/97 "Pozostające w związku z wykonywaniem pracy zdarzenie zewnętrzne, które było sprawczym czynnikiem nagłego i gwałtownego pogorszenia samoistnych schorzeń pracownika wyczerpuje przesłanki prawne uznania go za wypadek przy pracy". Pracownik powinien otrzymać protokół powypadkowy przez podpisaniem go przez pracodawcę tak by mógł wnieść ewentualne zastrzeżenia do protokołu powypadkowego i zespół powypadkowy wówczas musi dokonać analizy zastrzeżeń.Zastrzeżenia do protokołu powypadkowego pisze się oddzielnym pismem za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Pracownik może wystąpić z wniosek o wydanie kserokopii protokołu powypadkowego i wówczas łatwiej jest mu wnieść precyzyjne zastrzeżenia do protokołu powypadkowego. Jeśli pracownik otrzymuje protokół powypadkowy bez wcześniejszego podpisu, że pracownik się z nim zapoznał i nie wniósł zastrzeżeń to w pkt 13 protokołu powypadkowego wpisuje się faktyczną datę kiedy protokół będzie weryfikowany przez pracownika i wpisuje ewentualnie uwagę „do protokołu powypadkowego wniesiono stosowne zastrzeżenia”. Zastrzeżenia dołączyć oddzielnym pismem za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Natomiast gdy pracownik otrzyma protokół powypadkowy bez wcześniejszego podpisu przez pracodawcę i wniesie zastrzeżenia do protokołu powypadkowego tj. odpowiednią notkę o zastrzeżeniach i owe zastrzeżenia dołączy na oddzielnym piśmie za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii, a pracodawca owych zastrzeżeń nie uwzględni to ma prawo złożyć pozew do sądu pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi