Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Rzeczoznawca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

miałem jakieś dwa tygodnie temu kolizję, jestem poszkodowanym. Sprawca wypadku ubezpieczony jest w PZM. Oczywiście już pojawiły się problemy na samym początku.

Mam kilka wątpliwości. Po pierwsze. Rzeczoznawca, który dokonywał oceny technicznej samochodu już na samym początku źle wpisał model mojego samochodu. Zamiast Mazda 323F (1995r) wpisał 323C, a wiadomo, że są to zupełnie inne auta, i cena także inna. W momencie gdy się upomniałem, że zrobił błąd, stwierdził, że takiego modelu Mazdy 323F nie ma, tzn, chodzi konkretnie o silnik 1,84, tylko jest C. W dodatku stwierdził, że jeżeli pozostanie model C będzie to dla mnie bardziej korzystne. Zmiany dokonał dopiero w momencie, gdy pokazałem mu brief, i właśnie w tym momencie zaczęły się problemy. W pierwszej ocenie W punkcie uszkodzenia nie związane ze szkodą oraz wcześniejsze naprawy, napisał tak: Zderzak tylny str. Lewa, błotnik TL. Zderzak przedni str. Lewa. Natomiast po korekcie, napisał następujące rzeczy: Zderzak tylny str. Lewa, błotnik TL. Zderzak przedni str. Lewa. Wykonano pomiar grubości powłoki lakierniczej całego nadwozia, stwierdzono liczne wcześniejsze naprawy blacharsko/ lakiernicze: błotniki przednie PiL, drzwi PL, błotniki tylne LiP, pokrywa komory silnika i pokrywa komory bagażnika.

Na chłopski rozum, gościu ewidentnie zaniżył po korekcie wartość auta, a zawyżył koszty naprawy.

W kolejnym punkcie uszkodzone części, w korekcie dodał, że są nowe części do wymiany, niektóre pominął, w niektórych zmienił zakres napraw.

Oczywiście przed i po korekcie stwierdził szkodę całkowitą. A co najważniejsze auto jest w pełni sprawne, uszkodzony jest tylko błotnik, klapa lekko zagięta, zderzak, lampa i kierunek z prawej strony. Czy mogę się domagać innego rzeczoznawcy, czy może też znaleźć sobie innego, na swój koszt.

Kolejne pytanie, czy w moim przypadku, jeżeli jestem poszkodowanym, szkodę całkowitą w OC stwierdza się w momencie, gdy koszt naprawy przekracza 100% wartości samochodu.

Co mogę zrobić, żeby wyjść na swoje.

Z góry dzięki za ewentualne sugestie.