euskadi Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Na początku czerwca 2011r podczas wysiadania z samochodu służbowego poczułem silny ból w kolanie, noga zablokowała mi się pod kątem 90 stopni a pod łąkotką wystawał "coś". Wraz z moim współpracownikiem udałem się na pogotowie gdzie na miejscu założono mi szynę i przewieziono mnie do szpitala gdzie stwierdzony został uraz łąkotki przyśrodkowej z blokiem stawu. Założono mi gips i skierowano do ortopedy. Rozpocząłem tym samym zwolnienie lekarskie. W tym samym dniu sporządzona została dokumentacja powypadkowa przez mojego pracodawcę,i po około 14 dniach otrzymałem od pracodawcy protokół powypadkowy z którego wynikało iż uznano zdarzenie to za wypadek jako cyt."zdarzenie nagłe wywołane czynnikiem zewnętrznym mające miejsce podczas wykonywania czynności słuzbowych". Było to dla mnie jasne oczywiście.25.06 przeszedłem artroskopię kolana podczas któej usunięto mi łąkotkę przyśrodkową, a podczas operacji okazało się iż mam zastarzałe uszkodzenie więzadła krzyżowego i potrzebna będzie rekonstrukcja ACL. Drugą operację przeszedłem 19.08 wykonano mi rekonstrukcję więzadłą ale również dokonano dalszej resekcji łąkotki tym razem pobocznej ponieważ po pierwszej operacji kolano ponownie się zablokowało pod tym samym kątem. W chwili obecnej nadal przebywam na zwolnieniu , jestem po miesięcznej rehabilitacji szpitalnej. Dwa dni temu wezwano mnie do pracy i wrędczono mi decyzję z centrali firmy o odmowie przyznania odszkodowania gdzie w uzasadnieniu czytam "W przedmiotowym postępowaniu powypadkowym nie została wyczerpana definicja wypadku ponieważ nie wystąpiła żadna przyczyna zewnętrzna""ponadto zgodnie z orzecnictwem SN utrwalony jest pogląd o szerokim rozumieniu przyczyny zewnętrznej wypadku przy pracy. Zgodnie z tym orzecnictwem niedopuszczalne jest przyjęcie, że jeżeli poszkodowany nie jest w stanie wskazać innej, dodatkowej przyczyny zewnętrznej zdarzenia (wypadku komunikacyjnego) to wynika z tego, że wyłączną przyczyną jest przyczyna tkwiąca w organiźmie pracownika (wyrok SN z 27 kwietnia 2009r I UK 336/08)"No i tyle, dodam tylko, że posiadam aktualne badania okresowe, nigdy nie leczyłem się w trakcie pracy w tej firmie (6 lat) ani przed nią na kolana, natomiast zerwane więzadło krzyżowe najprawdopodobniej było od czasu szkoły średniej i jakiegoś feralnego wf i nie dokuczało mi nigdy do dnia wypadku. Jest to moje pierwsze zwolnienie lekarskie w tej pracy.Jak to możliwe że zostało mi to uznane za wypadek przez komisję w miejscu pracy natomiast centrala odmówiła mi wypłaty odszkodowania? dodam tylko - na podstawie tych samych dokumentów i tego samego paragrafu wydają dwie sprzeczne ze sobą opinie? Mam miesiąc na odwołanie się do Sądu Rejonowego. Pewnie to zrobię ale jak się do tego zabrać to już kompletnie nie wiem.jeśli mogę prosić to każda rada jest na wagę złota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Po pierwsze trzeba wpierw jasno powiedzieć sobie z jakiego ubezpieczenia likwidował Pan szkodę. Rozumiem, że odmowa o której Pan pisze to decyzja z ZUS o wypłatę jednorazowego odszkodowania z ZUS. Szkodę można też likwidować z ubezpieczeń dobrowolnych NNW oraz ewentualnie z polisy OC pracodawcy na zasadzie winy (o ile taka wina lub zaniedbanie zostało stwierdzone w protokole powypadkowym) lub na zasadzie ryzyka w myśl art. 435 k.c. o ile przedsiębiorstwo lub zakład wprawiany był w ruch za pomocą sił przyrody.Pisze Pan jednak o odmowie wypłaty odszkodowania z centrali firmy wobec tego mam wątpliwości z jakiego ubezpieczenia likwidowana była szkoda. Jeśli komisja powypadkowa stwierdzała takie okoliczności w protokole powypadkowym to należy się odszkodowanie z ZUS o ile przyczyną wyłączną wypadku nie była wina umyślna lub rażące niedbalstwo. Co do przyczyny zewnętrznej to jest bogate orzecznictwo S.N.. Wyrok SN z dnia 5 lutego 1997 r., II UKN 85/96, OSNAP 1997, nr 19, poz. 386 "Przyczyną zewnętrzną wypadku przy pracy może być wykonywanie codziennych obowiązków pracowniczych, jeżeli przyczyniły się w znaczącym stopniu do pogorszenia samoistnej choroby". Wyrok S.N. z dn. 15.06.1980r. III PR 33/80 „Przyczyną zewnętrzną w rozumieniu art. 6 ustawy wypadkowej z 12.VI.1975 r. może być nawet niefortunny odruch pracownika - jego nieskoordynowane poruszenie się. Wyłączenie przyczyny zewnętrznej byłoby uzasadnione tylko wtedy, gdyby istniały podstawy do ustalenia, że wypadek pracownika został spowodowany jego schorzeniem łączącym się np. ze skłonnością do omdleń lub zakłóceń równowagi”. Wyrok S.N. z dn. 18.08.1999r. II UKN 87/99 OSNAP 2000/20/760 „Zewnętrzną przyczyną sprawczą wypadku przy pracy może być każdy czynnik pochodzący spoza organizmu poszkodowanego, zdolny - w istniejących warunkach - wywołać szkodliwe skutki”. Wyrok SN z dnia 21 maja 1997 r., II UKN 130/97, OSNAP 1998, nr 7, poz. 219 "Pozostające w związku z wykonywaniem pracy zdarzenie zewnętrzne, które było sprawczym czynnikiem nagłego i gwałtownego pogorszenia samoistnych schorzeń pracownika, wyczerpuje przesłanki prawne uznania go za wypadek przy pracy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euskadi Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Dziękuję za odpowiedź, tych informacji właśnie szukałem. Nie wiem z jakiej polisy mój pracodawca będzie likwidował szkodę w przypadku uznania jej już teraz przez sąd. Tak jak pisałem postanowiłem się odwołać ale owe czynniki zewnętrzne były dla mnie niezrozumiałe, dzięki Państwa odpowiedzi i podanemu orzecnictwu SN wiem na czym oprzeć swoje odwołanie.O wynikach oczywiście poinformuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 euskadi wrote:Dziękuję za odpowiedź, tych informacji właśnie szukałem. Nie wiem z jakiej polisy mój pracodawca będzie likwidował szkodę w przypadku uznania jej już teraz przez sąd. Tak jak pisałem postanowiłem się odwołać ale owe czynniki zewnętrzne były dla mnie niezrozumiałe, dzięki Państwa odpowiedzi i podanemu orzecnictwu SN wiem na czym oprzeć swoje odwołanie.O wynikach oczywiście poinformuję. PozdrawiamNie do końca się rozumiemy. To Pan jest osobą inicjującą likwidację szkody, a nie pracodawca. Wobec to Pan powinien wiedzieć i wszczynać procedurę likwidacji szkody, a nie pracodawca. Nigdy pracodawca przecież nie wystąpi przeciwko samemu sobie. Ale za pewne z tego wychodzi, że mówi Pan o jednorazowym odszkodowaniu z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu, gdzie pracodawa przesyła wniosek pracownika do ZUS i jakby to on inicjował likwidację szkody.1) Jaki to był zakład w którym uległ Pan wypadkowi tj. czy napędzany był siłami przyrody (tz. np. elektrycznością, parą, gazem, paliwami płynnymi)?Owe maszyny i urządzenia muszą stanowić fundament istnienia i funkcjowania zakładu lub przedsiębiorstwa (nie mogą być to np. maszyny czy urządzenia pomocnicze w funkcjowaniu przedsiębiorstwa).Jest to istotne czy można domagać się dodatkowego odszkodowania i zadośćyczynienia od pracodawcy na zasadzie ryzuka. Aby pracodaca uwolnił się od owej odpowiedzialności musiałby wykazać jedną z przesłanek egzoneracyjnych tj. że szkoda wynikła z działania siły wyższej, wyłącznej winy zwykłej tzw. lekkomyślności pracownika lub osób trzecich za które pracodawca nie ponosi odpowiedzialności.Rozumiem, że kompensaty na zasadzie winy z polisy OC pracodawcy się nie należy, gdyż w pokt 5 protokołu powypadkowego nie stwierdzono winy czy też zaniedbania pracodawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristian_88 Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Witam skręcenia kolana podczas trenignu. Mam polise sport obejmująca uprawianie sportu. zglosilem po zakoncz. leczenia szkodę pzu, dalo mi odmowe gdyz jak napisali nie zostało to spowodowane czynnikiem zewn. W opisie zdarzenia napisalem po prostu ze przenosząc ciezar ciała podczas gry na prawą nogę kolano niefortunnie sie wykreciło i cos chrupneło. Odwolując sie od tej decyzji powinienem podeprzeć sie jakims paragrafem czy tak po prostu prosze o pomoc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 cristian_88 wrote:Witam skręcenia kolana podczas trenignu. Mam polise sport obejmująca uprawianie sportu. zglosilem po zakoncz. leczenia szkodę pzu, dalo mi odmowe gdyz jak napisali nie zostało to spowodowane czynnikiem zewn. W opisie zdarzenia napisalem po prostu ze przenosząc ciezar ciała podczas gry na prawą nogę kolano niefortunnie sie wykreciło i cos chrupneło. Odwolując sie od tej decyzji powinienem podeprzeć sie jakims paragrafem czy tak po prostu prosze o pomoc pozdrawiamProszę nie dublować zapytań.http://www.odzyskaj.info/viewtopic.php?id=8275 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi